Economie

Chinese keuken vernieuwt traag

De Chinese koks in Nederland komen nog veel te weinig buiten hun eigen keuken. Mede daardoor gaat de vernieuwing van de Chinese keuken en restaurants in Nederland nog te langzaam. Het beeld van de babi pangang met een biertje blijft bestaan.

ANP
19 August 2009 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 08:28
Chinese koks in Nederland zouden te traditioneel zijn waardoor vernieuwing te langzaam gaat. Foto ANP
Chinese koks in Nederland zouden te traditioneel zijn waardoor vernieuwing te langzaam gaat. Foto ANP

Dat stelt de Association of New Eastern Cuisine, een nieuwe vereniging van onder anderen Chinese restaurateurs, koks en sommeliers in Nederland.De organisatie wil op verscheidene manieren de vernieuwingen prediken en stimuleren onder de keukenbrigade die nog twijfelt over het inslaan van een nieuwe weg.

Van de 2500 Chinese restaurants in Nederland zijn er tot ­nu toe ongeveer 500 eetgelegenheden écht vernieuwd, weet Alex Chang, voorzitter van de sector Chinees Indische bedrijven bij Koninklijke Horeca Nederland.

„Er is wel meer diversiteit gekomen, zoals de wok- en fusionkeuken, maar voor een groot deel doen we nog steeds allemaal hetzelfde”, aldus Chang. In 2004 presenteerde de Chinese keuken in Nederland een nieuwe menukaart, maar die stimulans tot vernieuwing zette niet hard genoeg door.

In Haarlem gaf meesterkok Chen Yu Yeh en voorzitter van de associatie gisteren een eerste workshop. Die regelmatig terugkerende bijeenkomsten moeten zijn collega’s stimuleren om het in de keuken eens anders aan te pakken.

Het imago van de Chinese keuken in Nederland is nog conservatief, terwijl er wel vernieuwende restaurants zijn, zoals Chang-i in Amsterdam-Oud-Zuid.

Maar wie bij de gemiddelde Chinees uit eten gaat, ziet op veel menukaarten nog steeds babi pangang staan, de loempia en foeyonghai. Dergelijke gerechten zijn volgens sommelier Arman Chan niet eens authentiek Chinees eten.

De nieuwe vereniging wil laten zien dat de Chinese keuken veel meer is dan de welbekende menu’s en van een kwaliteit op sterrenniveau.

Een kleine groep koks werkt al met vlees van onder meer het wereldberoemde Spaanse Ibericovarken of het Japanse wagyurund, geleverd door Mikel Pouw uit Duivendrecht. Pouw voorziet al verscheidene Nederlandse topslagers en toprestaurants van vlees.

„Het hoeft niet per se modern te zijn, maar een restaurant kan ook kiezen voor een kaart met authentieke Chinese gerechten en dan op niveau klaargemaakt”, zegt Chan. Hij noemt kip in gonbaosaus, zeekomkommer en vogelnestjes.

Daarnaast moeten de koks volgens hem veel meer naar buiten treden en elkaar opzoeken om wat van elkaar te leren.

Waar Nederlandse sterrenkoks als Jonnie Boer en Sergio Herman overal naartoe vliegen om aan kruisbestuiving te doen, laten Chinese koks het in dit opzicht afweten.

Dat heeft ook met de cultuur te maken, denkt Chang: „Chinese koks zijn veel minder naar buiten toe gericht. Een eigen sterrenkok zou te zijner tijd een mooie voorbeeldfunctie kunnen vervullen.”

De Association of New Eastern Cuisine stelt zich als doel ondernemers en koks in praktische zin te gaan helpen bij hun keuze voor vernieuwing.

„De jonge generatie wil vaak wel, maar weet niet altijd hoe ze het moet aanpakken. Moet je het geleidelijk aan doen en op wat voor niveau moet je dan gaan werken? Bij dergelijke kwesties willen we ze graag bijstaan”, aldus een medewerker van de nieuwe vereniging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer