Economie

EP wil landbouwsteun bij fraude stopzetten

Geen boerensubsidies in de nieuwe EU-landen zolang daar geen deugdelijke administratie is en opschorting van de subsidies in de bestaande lidstaten in sectoren waar herhaaldelijk wordt gefraudeerd.

ANP
30 January 2003 08:59Gewijzigd op 14 November 2020 00:06

Dit voorstel van europarlementslid Mulder (VVD) zal vrijwel zeker donderdag de steun krijgen van een meerderheid van het Europees Parlement. Eerder al keurden de specialisten van het parlement het unaniem goed.

Mulder wil dat de landbouwuitgaven, die ruim 40 procent uitmaken van de EU-begroting, scherper worden gecontroleerd. Nu is het nog zo dat Brussel het geld maandelijks bij wijze van voorschot overmaakt aan de lidstaten, die het vervolgens verdelen. Aan het eind van het jaar volgen controles met steekproeven.

Maar volgens Mulder gebeurt het nog veel te vaak dat bepaalde sectoren voortdurend in de fout gaan. Toch gaan de betalingen door. De Europese Commissie moet achteraf de fraude bewijzen. „In die gevallen zeg ik: Zet het geld stop totdat de Commissie vindt dat de situatie weer in orde is.”

Voor de nieuwe lidstaten is Mulder ook streng. De meeste landbouwsteun bestaat tegenwoordig niet meer uit kunstmatige verhoging van de marktprijzen, maar uit rechtstreekse subsidies aan de boer. Die zijn onder meer gebaseerd op de oppervlakte van zijn landbouwgrond. „Deze methode berust op de veronderstelling dat er een goed kadaster is. De Rekenkamer heeft echter geoordeeld dat geen van de tien nieuwe lidstaten een goede registratie heeft”, stelde de VVD’er woensdag.

Hij wil daarom dat de nieuwe landen, die per mei volgend jaar toetreden, geen landbouwgeld krijgen zolang de administratie niet op orde is. Hij wijst erop dat de EU nu al geld geeft aan de nieuwkomers voor het opzetten van een deugdelijke administratie. De VVD pleit al langere tijd, ook in Nederland, voor strengere controles op de uitgaven in de nieuwe lidstaten.

De Europese Commissie en de Europese ministers moeten Mulders ideeën nog overnemen. Hij denkt dat dit wel lukt. „Het kan nu nog worden besloten met de vijftien huidige lidstaten. Die hebben er allemaal belang bij dat het geld niet in de nieuwe landen over de balk wordt gegooid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer