Rotterdam bezorgd over tv-rol Ramadan
Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam is bezorgd over de werkzaamheden die de islamoloog Tariq Ramadan voor het Iraanse station Presstv verricht. De gemeente en de Erasmus Universiteit Rotterdam willen Ramadan met spoed spreken, hebben ze donderdag laten weten.
Ramadan presenteert op de door de Iraanse overheid gefinancierde zender een wekelijks televisieprograma over de islam. Aan Rotterdam en de universiteit is hij verbonden als integratieadviseur.Drie partijen in de gemeenteraad (Leefbaar Rotterdam, de SP en de VVD) vinden al langer dat Ramadan die rol niet langer kan vervullen. De PvdA heeft om opheldering gevraagd. De werkzaamheden voor het station waren bij de gemeente noch de universiteit bekend.
Ramadan raakte dit voorjaar in opspraak na een publicatie in de Gay Krant. De wetenschapper zou negatieve uitlatingen over homoseksuelen hebben gedaan. Onderzoek van het Rotterdamse college pleitte hem daarvan vrij. De kwestie leidde er wel toe dat de VVD uit het college stapte.
De PvdA was toen al verdeeld. Nu plaatst de grootste partij (18 zetels) in de raad ernstige vraagtekens bij zijn rol. „De berichtgeving over zijn werkzaamheden voor de Iraanse zender raken zijn geloofwaardigheid hier in Rotterdam. De zender wordt gefinancierd door het totalitaire Iraanse regime. Naar ik begrijp is ook het programma waaraan hij meewerkt heel discutabel", aldus raadslid Peggy Wijntuin.
In de uitzendingen belicht islamoloog Ramadan de wereld vanuit moslimperspectief. De meest recente uitzending, op 6 augustus, ging over kunst en de islam. De website Science Guide, die de werkzaamheden van Ramadan aan het licht bracht, stelt dat Presstv in Jordanië niet meer mag uitzenden en ook zijn licentie als medium is kwijtgeraakt. In het verleden heeft de Britse mediaraad het station berispt wegens overmatige eenzijdigheid in anti-Israëlische berichtgeving.
Het CDA in de Tweede Kamer stelde er grote moeite mee te hebben dat Ramadan het discussieprogramma presenteert. De christendemocraten vinden dat de islamoloog onmogelijk verder kan in zijn rol van integratieadviseur voor de gemeente Rotterdam als hij actief blijft voor de zender.
Het CDA in Rotterdam heeft Ramadan tot op heden altijd gesteund. „Als hij het bekende geluid laat horen, is er wat mij betreft niets aan de hand. Als hij in zijn programma iets anders zegt dan de standpunten die hij in Rotterdam uitdraagt, dan kunnen we wel eens een probleem hebben", aldus raadslid Beppie Hagenaars.
Het college gaat de informatie van de website onderzoeken en hoopt volgende week meer informatie te kunnen geven.