Druk opgevoerd in strijd om Opel
Duitse politici hebben afgelopen weekeinde de druk op eigenaar General Motors (GM) over het af te stoten automerk Opel opgevoerd.
Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zou hebben benadrukt dat de gegarandeerde overheidssteun aan Opel alleen beschikbaar is voor een overnamekandidaat die langetermijninvesteringen wil doen.Bovendien moet de overnamekandidaat behoud van banen garanderen. Verschillende invloedrijke politici hebben afgelopen weekeinde bovendien hun voorkeur uitgesproken voor overnamekandidaat Magna.
De Canadese automaker Magna is in een hevige strijd verwikkeld met de in België geregistreerde investeringsmaatschappij RHJ International om Opel over te nemen. De Duitse politiek en invloedrijke vakbonden hebben een duidelijk voorkeur voor het bod van Magna, terwijl GM volgens anonieme bronnen liever in zee zou willen met RHJ.
Magna wil de productie van auto’s bij Opel opschroeven en voorspelt met name in Rusland grote groeimogelijkheiden. RHJ wil de productie inkrimpen om Opel weer winstgevend te maken en staat er voor open om de divisie in een later stadium aan GM terug te verkopen.
In de zondagskrant Bild am Sonntag riep premier Althaus van de deelstaat Thuringen bondskanselier Merkel op haar invloed aan te wenden bij de Amerikaanse president Obama voor de Duitse arbeiders bij Opel. Kurt Beck, premier van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, zei een definitieve beslissing over een nieuwe start van Opel deze week te verwachten. Andere bronnen meldden dat de gesprekken tussen GM en de twee bieders langer zullen duren.
GM doet onder meer Opel van de hand omdat het door de wereldwijde recessie enorme verliezen draait. Opel heeft in Europa 54.000 mensen in dienst, van wie bijna de helft in Duitsland werkt.
In de eerste zes maanden van dit jaar heeft Opel de verkopen in het thuisland met bijna een derde zien toenemen. De autofabrikant verkocht 219.000 auto’s, tegen bijna 166.000 in de eerste helft van 2008.