„Wereldwijd neemt overbevissing af”
Er gloort hoop voor de visgronden. De overbevissing neemt wereldwijd af, blijkt uit een studie van twee Amerikaanse wetenschappers.
De wetenschappers –Boris Worm van de universiteit van Dalhousie en Ray Hilborn van de universiteit van Washington– publiceerden gisteren een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Science over een tweejarig onderzoek naar de stand van de visgronden wereldwijd.Overbevissing is mondiaal een probleem. Al jaren neemt de hoeveelheid vis af door verwoestende vangmethodes en illegale bijvangsten. Meer dan 70 procent van de populaire vissoorten wordt overbevist. Op diverse manieren worden daartegen maatregelen genomen, bijvoorbeeld door oceanen op te splitsen in zones, door visquota in te stellen en door wetgeving aan te scherpen.
Het onderzoek van de beide Amerikanen laat zien dat deze maatregelen niet tevergeefs zijn.
De wetenschappers bepaalden per ecosysteem de verhouding van de vis die uit zee wordt gehaald. Tevens stelden ze vast welke middelen worden ingezet om de uitgedunde visgronden weer op te bouwen. In vijf van de tien grote zee-ecosystemen die ze onderzochten blijken die middelen vruchten af te werpen.
De resultaten zijn vooral goed nieuws voor de visgebieden in de VS, IJsland en Nieuw Zeeland. „Deze sterk gecontroleerde ecosystemen verbeteren”, zegt Hilborn. „Maar er is nog een lange weg te gaan. Van alle onderzochte visgebieden blijft 63 procent achter bij de doelstellingen.”
„In alle regio’s zien we nog steeds de verontrustende trend van instortende vispopulaties”, vult Worm aan. „Maar dit artikel laat zien dat onze oceanen niet verloren zijn. Goed management draagt bij aan herstel. Het is een begin, maar het geeft mij hoop dat we overbevissing onder controle kunnen krijgen.”