Economie

„Economie VS gaat nu weer groeien”

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar veel minder hard gekrompen dan in het halfjaar ervoor. Veel deskundigen voorzien dan ook op korte termijn een voorzichtige terugkeer van de groei. „De bodem is bereikt”, concludeerde econoom Ruben van Leeuwen van ABN AMRO.

ANP
31 July 2009 20:52Gewijzigd op 14 November 2020 08:23

In het tweede kwartaal kromp de Amerikaanse economie met 1 procent op jaarbasis. Daarmee kwam er een einde aan de vrije val van ongeveer 6 procent die in de twee voorgaande kwartalen werd gemeten. De daling was ook minder sterk dan analisten hadden voorspeld. Zij hielden rekening met een achteruitgang van 1,5 procent in het tweede kwartaal.„Een grote stap in de goede richting”, noemde ING-econoom Dimitry Fleming de onverwacht kleine krimp. „Maar we praten wel over de langste periode van krimp die ooit werd gemeten.” De Amerikaanse economie ging sinds het begin van de metingen in 1947 nooit vier kwartalen achter elkaar achteruit.

Het meevallende cijfer komt vooral door verschillende onderdelen van de economie veel minder sterk verslechterden dan in het eerste kwartaal.

Zo daalden de investeringen en de export nog steeds, maar in een veel minder hoog tempo dan in het eerste kwartaal. Toen werden afnames van 30 tot 40 procent gemeten, nu beperkte de krimp zich tot iets minder dan 10 procent.

Slechter nieuws was er over de consumentenbestedingen, ooit de motor van de Amerikaanse economie. De uitgaven van de consumenten lagen 1,2 procent lager, terwijl ze een kwartaal eerder nog licht toenamen. „De stijging in het vorige kwartaal kwam door een belastingverlaging”, stelde Fleming. „Zonder die hulp zie je meteen een terugval. Met de stijgende werkloosheid en het lage vertrouwen was dat te voorzien, maar de daling was sterker dan we hadden verwacht.”

„Van de Amerikaanse consumenten mogen we niets meer verwachten”, zei Van Leeuwen. „Die zijn druk bezig hun enorme schuldenlast af te lossen en zullen daardoor nog heel lang een rem zijn voor de groei van de economie.”

Beide economen zijn optimistisch over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie in de rest van het jaar.

Fleming sluit „een kleine plus” in de tweede helft van het jaar niet uit, Van Leeuwen noemt de vooruitzichten op korte termijn zelfs „echt hoopvol.”

„De ommekeer zal nu doorzetten”, stelt de ABN AMRO-econoom. „Bedrijven hebben enorm ingeteerd op de voorraden en moeten die nu gaan aanvullen, daardoor stijgt de productie. Daarnaast zorgen de stimuleringsmaatregelen van de overheid in de tweede helft van het jaar voor meer vraag en hopelijk voor een toename van de investeringen.”

„Alles is nu zo laag, dat we nog maar één kant op kunnen: omhoog”, aldus Fleming. „Wij verwachten volgend jaar een economische groei van 0 tot 1 procent.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer