Binnenland

Westerschelde voorlopig niet verdiept

DEN HAAG (ANP) – Opluchting en blijdschap dinsdag bij de Zeeuwse Milieufederatie en de Vogelbescherming. Ontgoocheling in Antwerpen. De vaargeul van de Westerschelde mag voorlopig niet worden verruimd en verdiept, zo oordeelde de Raad van State in een voorlopige uitspraak.

28 July 2009 16:12Gewijzigd op 14 November 2020 08:23
De vaargeul van de Westerschelde mag voorlopig niet worden verruimd en verdiept. Dat heeft de Raad van State dinsdag bepaald in een voorlopige uitspraak. Foto ANP
De vaargeul van de Westerschelde mag voorlopig niet worden verruimd en verdiept. Dat heeft de Raad van State dinsdag bepaald in een voorlopige uitspraak. Foto ANP

De Zeeuwse Milieufederatie en de Vogelbescherming hadden bezwaar gemaakt tegen de werkzaamheden in de Westerschelde, omdat deze zouden leiden tot een aantasting van het natuurgebied Westerschelde en Saeftinghe.De raad oordeelt in zijn voorlopige uitspraak dat minister Gerda Verburg (Landbouw en Visserij) „niet met voldoende zekerheid heeft kunnen concluderen dat de natuurlijke kenmerken van het gebied niet zullen worden aangetast”.
De natuurorganisaties spreken van een internationaal uniek overgangsgebied van rivier naar zee met slik– en zandplaten, die bij eb deels droogvallen en waar veel (trek–)vogels op afkomen.

De Vogelbescherming zegt na de uitspraak te geloven in een nieuwe toekomst voor de natuur in de Westerschelde. De Milieufederatie is vooral opgelucht voor de natuur. „De Westerschelde kon wel wat goed nieuws gebruiken. Vooral vogels, vissen en zeehonden zullen opgelucht ademhalen”, aldus een woordvoerder van de organisatie.

In Antwerpen is het besluit niet goed gevallen. Het havenbedrijf van de gemeente Antwerpen vraagt de Nederlandse regering om er voor te zorgen dat de verdieping van de vaargeul van de Westerschelde kan doorgaan.

„De Nederlandse regering moet de nodige politieke wil aan de dag leggen om de in 2005 gemaakte afspraken na te komen”, aldus havenwethouder Marc Van Peel. Het Antwerpse havenbedrijf en wethouder Van Peel willen dat Nederland zich houdt aan verdragen die toen werden gesloten over de Westerscheldeverdieping. „Het nieuw uitstel in Nederland betekent immers dat de concurrentiekracht van de haven van Antwerpen – de tweede grootste van Europa – in het gedrang komt”. Alles bij elkaar staan daardoor 180.000 banen op de tocht, stelt Van Peel.

Een woordvoerster van het ministerie van LNV zei dat de uitspraak nog wordt bestudeerd. Met het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Belgische collega’s wordt volgens haar gekeken naar vervolgstappen, zoals verzachtende maatregelen bij het baggeren om schade aan de natuur zoveel mogelijk te voorkomen.

Aan de werkzaamheden in de Westerschelde was nog niet begonnen. De Belgen waren het liefst vorig jaar al aan de slag gegaan toen ze de nodige vergunningen hadden gekregen. Maar vervolgens tekenden de natuurorganisaties in Nederland bezwaar aan.
Later dit jaar zal de Raad van State een definitieve uitspraak doen in de beroepsprocedure die de natuurorganisaties hebben aangespannen. Tot die tijd mag er niet gegraven worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer