Opinie

Dubbele winst in vakantie voor dak- en thuislozen

Een luxe verwenvakantie voor dak- en thuislozen, gesponsord door de overheid. Volgens Ed van Hell schetst Jan van Klinken (Achterstevoren, RD van zaterdag) daarmee een verkeerde beeld van de time-outvoorziening van Stichting Ontmoeting in Hummelo. Een dergelijke periode voor dak- en thuislozen blijkt behoorlijk succesvol te zijn.

16 July 2009 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 08:20
Dak- en thuislozen aan het werk in de time-outvoorziening van Ontmoeting in Hummelo. Foto Jan Roeland van den Brink
Dak- en thuislozen aan het werk in de time-outvoorziening van Ontmoeting in Hummelo. Foto Jan Roeland van den Brink

Ieder mens heeft van tijd tot tijd rust nodig. Begrijpelijk dat mensen uitkijken naar de vakantietijd. Een periode van rust en bezinning om de accu weer op te laden.Dak- en thuislozen kennen zo’n rustperiode niet. Dagelijks worden zij geconfronteerd met hun problemen en zorgen. Velen missen een liefdevolle opvoeding en kampen met moeilijkheden als psychische problemen, schulden, geen vaste slaapplaats, geen werk en nauwelijks sociale relaties en contacten. Velen vluchten ook nog in de roes van verslaving, waardoor de onrust alleen maar groter wordt. ”Overleven” kenmerkt het dak- en thuisloze bestaan. Hierdoor leven veel dak- en thuislozen bij de dag en denken nauwelijks meer aan de toekomst.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dak- en thuislozen tot nieuwe keuzes komen tijdens een rustpunt in hun leven. Goed beschouwd is dat ook wel begrijpelijk. Juist tijdens rustperiodes komen we tot bezinning en maken we vaak nieuwe keuzes. Reden voor Ontmoeting om een voorziening te beginnen waar dak- en thuislozen op een ongedwongen manier tot rust kunnen komen.

De praktijk bevestigt het wetenschappelijk onderzoek. Nu, tweeënhalf jaar na de opening, blijkt dat de time-outperiode voor 60 tot 70 procent van de gasten een positief effect heeft! Zij kozen er in die periode voor om verder aan hun problemen te gaan werken, bijvoorbeeld door opname in een verslavingskliniek, of het voorkwam een terugval naar het leven op straat.

De rustige omgeving met goede verzorging zorgt ervoor dat het leven bij de dag wordt omgebogen naar het nadenken over de toekomst. Vakantie vieren is echter niet echt aan de orde. Gesprekken met hulpverleners en uitgebreide werk- en activeringsmogelijkheden zorgen voor een zinvolle daginvulling. Bovendien, nu de dagelijkse basisbehoeften vervuld zijn, komen de echte problemen zoals schulden, eenzaamheid en psychische problemen des te meer op hen af.

Vrijwilligers

Een extra stimulans om te veranderen is de inzet van vrijwilligers. Dak- en thuislozen komen op deze manier in aanraking met ‘gewone burgers’. Ze krijgen weer voorzichtig vertrouwen in mensen en leren ongedwongen ‘gezonde’ contacten te leggen in plaats van drugs- of andersoortige relaties.

Omgekeerd is het contact met dak- en thuislozen voor de vrijwilligers bijzonder leerzaam. Ze ervaren dat dak- en thuis­lozen net zo goed mens zijn als zijzelf. Dubbele winst dus voor onze samenleving.

De gemeente Rotterdam –waar een deel van de dak- en thuisloze gasten vandaan komt– is zeer positief over de effecten van de time-outperiode. Na een eerst wat afwachtende houding besloot de gemeente tien verblijfplaatsen van de time-outvoorziening te subsidiëren.

Om de berichtgeving in de media enigszins te nuanceren: gemiddeld verblijft een gast zo’n zes weken in Hummelo. In één verblijfplaats krijgen jaarlijks zo heel wat dak- en thuislozen de kans om een nieuwe weg in te slaan. Een investering die onze naaste en de samenleving meer dan waard is!

De auteur is directeur-bestuurder van Stichting Ontmoeting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer