Minder Britse wapens voor Israël
De Britse regering heeft vijf vergunningen voor wapenleveranties aan Israël niet verleend vanwege bezorgdheid over het gewapende optreden van Israël in het recente conflict in Gaza. Britse en Israëlische regeringsmedewerkers hebben dit maandag gezegd.
De stap heeft zeker geen invloed op de Israëlische militaire capaciteit, maar moet worden gezien in het licht van de internationale verontwaardiging over het Israëlische beleid ten aanzien van Gaza begin dit jaar. Hoewel de regering in Londen het recht van Israël op zelfverdediging erkent, is het Israëlische optreden in het drie weken durende conflict gekwalificeerd als „onevenredig.”Een Israëlische regeringsmedewerker zei dat Groot-Brittannië vijf vergunningen voor onderdelen voor Saarboten niet heeft verleend. Voor de wapenleveranties moesten in totaal 182 vergunningen worden afgegeven. Vanaf Saarboten voor de kust werden raketten en artillerie op Gaza afgevuurd om dekking te geven aan Israëlische troepen die in het gebied oprukten.
Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat een klein aantal vergunningen niet was verleend. Hij zei dat de maatregel was genomen om regels van de Europese Unie voor exportvergunningen niet te schenden. Hij wilde de stap zeker niet een wapenembargo noemen – ook geen gedeeltelijk wapenembargo.
Israël heeft maandag het idee van EU-buitenlandcoördinator Javier Solana om het Israëlisch-Palestijns conflict onder dwang door de Verenigde Naties te laten regelen in felle bewoordingen van de hand gewezen. Een vredesovereenkomst tussen Israëli’s en Palestijnen kan niet worden opgelegd, zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman. Dat kan alleen door directe onderhandelingen.
Solana hield afgelopen weekend in Londen een rede waarin hij stelde dat de Verenigde Naties de staat Palestina uitdrukkelijk moeten erkennen en de tweestatenoplossing moeten uitvoeren als de partijen daar zelf voor een bepaalde datum niet in slagen. De Europese topdiplomaat wil dat de Veiligheidsraad in dat geval alles waar de partijen het nog niet over eens zijn geworden, ter hand neemt. Solana gaat ervan uit dat een regeling de terugkeer naar de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog (1967) betekent.
Minister Lieberman zei niet te geloven dat Solana met zijn opvatting het officiële standpunt van de Europese Unie verwoordt, maar dat het eerder gaat om een idee van iemand die van plan is binnenkort met pensioen te gaan.
„Met alle respect voor Solana, zijn verklaring is er een van het soort dat iemand maakt voordat hij met pensioen gaat of terugtreedt; men moet er niet te veel waarde aan hechten”, aldus Lieberman, die verder suggereerde dat er in het Europese standpunt wel het een en ander zou veranderen na de winst van rechts bij de jongste verkiezingen voor het Europees Parlement.