Economie

Verkiezingsuitslag doet financiële markten niets

De verkiezingsuitslag in Nederland had deze week geen effect op de financiële markten. Het rapport over de wapeninspecties in Irak, dat maandag wordt verwacht, zal wel impact hebben, zo is de algemene verwachting.

Redactie economie
24 January 2003 22:21Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

De week begon rustig, mede doordat in de VS geen macrocijfers uitkwamen vanwege Martin Luther King Day. Op dinsdag echter waren er verschillende cijfers, die overwegend positief waren. Zo bleken de Franse consumenten hun bestedingen in december met een flinke 1,6 procent te hebben opgevoerd, de sterkste stijging in bijna drie jaar.

Verklaring hiervoor is waarschijnlijk de belastingverlaging die de Franse regering kortgeleden doorvoerde. In Duitsland werd bekendgemaakt dat de ZEW-indicator voor het eerst in zeven maanden weer was opgelopen. De stijging van de indicator, die de verwachtingen van institutionele beleggers ten aanzien van de Duitse economie in kaart brengt, verkleint de kans op een hernieuwde recessie bij de oosterburen.

Ook de woningbouwcijfers in de VS waren beter dan verwacht. Het aantal woningen in aanbouw nam in december toe met 5 procent, waarmee de zorgen over een mogelijke afzwakking van de consumptiegroei in de VS weer even naar de achtergrond gedrukt werden.

Woensdag leverden de Tweede-Kamerverkiezingen in eigen land geen grote verrassingen op. De door het bedrijfsleven geprefereerde CDA/VVD-combinatie voor een nieuw kabinet bleek niet mogelijk en de grote winnaar van de verkiezingen, de PvdA, kan zich warmlopen voor het regeringspluche. Door de voorkeur van CDA-leider Balkenende voor een kabinet zonder de sociaal-democraten is de kans groot dat de formatie lang kan gaan duren. De verkiezingsuitslag had -zoals meestal het geval is in Nederland- geen invloed op de financiële markten.

Uit gisteren bekendgemaakte cijfers bleek dat de economische groei in het Verenigd Koninkrijk in het laatste kwartaal van vorig jaar uitkwam op 2,2 procent, na een groei van 2,1 procent in het derde kwartaal.

De komende week zal er weer veel aandacht zijn voor de ontwikkelingen rond Irak. Wapeninspecteur Blix zal maandag rapporteren aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over zijn onderzoek in Irak en de Amerikaanse president Bush zal daar een dag later ongetwijfeld op reageren in zijn State of the Union.

Voor de Federal Reserve zal een daling van het consumentenvertrouwen geen aanleiding zijn om de rente woensdag te verlagen. Tot dusver bleef de Amerikaanse consument, ondanks zijn geringe vertrouwen in de economie, flink geld uitgeven. De monetaire autoriteiten zijn nu vooral gefocust op de ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Alleen als het verwachte investeringsherstel uitblijft, zal de Fed nog overgaan tot verdere stappen. De kans hierop is echter klein.

Vrijdag tenslotte zijn vooral de Europese vertrouwenscijfers interessant. De marktverwachting is dat voor zowel producenten als consumenten nauwelijks of geen wijzigingen in de indices worden bekendgemaakt.

Op de aandelenmarkt kwamen de verzekeraars Aviva en Prudential deze week met nieuwe premieproductiecijfers over 2002. Die stegen met respectievelijk 2 en 9 procent. Beide bedrijven gaan ervan uit dat de moeilijke marktomstandigheden in 2003 zullen aanhouden, met name in de VS en Groot-Brittannië.

Laurus maakte dinsdag bekend dat de omzet over 2002 met 14,8 procent was gedaald, met name als gevolg van desinvesteringen. Op vergelijkbare basis steeg de omzet met 4,7 procent. Daarnaast werd eerder in de week aangegeven dat de Belgische activiteiten in de etalage staan. Er is belangstelling van de prijsvechter Colruyt. KLM presenteerde donderdag cijfers over het derde kwartaal. Die resultaten vielen tegen. De opbrengst per tonkilometer was 4 procent lager dan vorig jaar door scherpe concurrentie en de lagere dollarkoers. Daarnaast was er een sterke stijging van met name de salariskosten. Eerder waarschuwde KLM al dat voor het hele boekjaar een operationeel verlies waarschijnlijk is, mede gezien de scherpe concurrentie, het slechte economische klimaat en de dreigende oorlog.

De kwartaalcijfers van Nokia waren donderdag redelijk te noemen. De omzet was in lijn met de verwachting, terwijl de winst per aandeel hoger uitkwam dan verwacht. Negatief punt is dat de gemiddelde verkoopprijzen voor Nokia Mobile Phones lager uitkwamen dan verwacht.

Volgende week woensdag zal uitgever Wolters Kluwer de voorlopige jaarcijfers publiceren. Stroeve verwacht een omzetstijging van 2,5 procent tot 3,9 miljard euro.

Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met Effectenbank Stroeve.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer