„Niet slim genoeg om pessimistisch te zijn”
DEN HAAG (ANP) – Vijf jaar geleden verklaarde het Internationaal Gerechtshof de enorme Israëlische afscheidingen in de bezette Palestijnse gebieden voor illegaal. Ze staan er nog steeds en Israël is niet onder druk gezet om gehoor te geven aan het hof. Toch is de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor de mensenrechten in de bezette gebieden, de Joodse Amerikaanse professor Richard Falk, niet wanhopig.
Hij stelde dat donderdag op het Haagse Institute for Social Studies op een symposium van de actiegroep United Civilians for Peace. Want het lijkt er volgens hem op dat de Palestijnen de „legitimiteitsoorlog" kunnen winnen, ondanks de militaire overmacht van de bezetters.Falk sprak over de mogelijkheid dat de repressie steeds meer zijn doel mist omdat er geen wezenlijke rechtvaardiging voor is. Dat ondermijnt op het politieke slagveld de militair sterkere partij, net zoals bijvoorbeeld eerder het blanke regime in Zuid–Afrika of de communistische regimes die twintig jaar geleden als een kaartenhuis instorten.
Falk beklemtoonde dat mensen dergelijke omwentelingen meestal niet zien aankomen. Ze worden erdoor verrast en geven er achteraf verklaringen voor. „We zijn gewoon niet slim genoeg om pessimistisch te zijn", aldus Falk die onverwachte veranderingen ten goede niet kan uitsluiten.
De Palestijnse opmars op het politieke slagveld ervaart Falk ook in eigen land. Steeds meer Amerikaanse Joden hebben volgens hem grote zorgen over het Israëlische beleid en de ultrarechtse coalitie die nu in Israël regeert. De pro–Israëllobby is nog altijd machtig maar ze spreekt niet meer namens de Amerikaanse Joden. Die zijn nu verdeeld, volgens Falk.
Hij bespeurt weliswaar nog geen wijziging van het Amerikaanse regeringsbeleid. President Barack Obama is daarvoor nog te veel omgeven door conservatieve pro–Israëlische figuren. De conservatieven hebben de laatste tijd op veel terreinen invloed verloren in de VS maar nog niet als het om Israël gaat, aldus Falk.