Kabinet schiet bouwsector te hulp
Met de snellere bouw en aanleg van onder meer wegen en windmolenparken wil het kabinet proberen de economie aan te jagen en de werkgelegenheid een duwtje in de rug te geven. Anders dreigen door de financiële crisis de activiteiten in de bouwsector na de bouwvak vrijwel stil te vallen.
Om die reden kondigde premier Balkenende afgelopen voorjaar een aparte wet aan die tijdrovende milieu- en bouwregels beperkt of tijdelijk opzijzet.Vrijdag buigt de ministerraad zich over een lijst van dertig projecten waarvoor de schop snel de grond in moet.
Het gaat onder meer om de bebouwing van de Zuidplaspolder in de omgeving van Gouda, de aanleg van de A74 bij Venlo en de A4 Midden-Delfland en de verbreding van het spoor tussen Amsterdam en Almere.
In totaal gaat het om 7 weg- en 23 ruimtelijke projecten. Andere voorbeelden zijn de capaciteitsuitbreiding van de A1, A6 en A9 (Amsterdam-Almere), de ontwikkeling van de spoorzone Den Bosch, het Waalfront in Nijmegen en de IJoevers in Amsterdam, plus de verbreding van de N61 Hoek-Schoondijke (Zeeuws-Vlaanderen).
De zo gedoopte Crisis- en herstelwet geldt ook voor de snellere aanleg van een nieuwe insteekhaven in IJmuiden. Voor zandsuppleties langs de Noordzee en verbreding van het Lekkanaal geldt het nieuwe regime ook.
Verder vallen straks eveneens duurzame projecten onder de soepelere vergunningsprocedures, zoals de aanleg van windmolenparken op land met meer dan zes turbines.
Het wordt voor verhuurders eenvoudiger om dubbel glas aan te brengen. Ook de tijdelijke verhuur van koopwoningen wordt mogelijk.
Daarnaast komt er een wamte-koudeopslagwet met soepeler vergunningsprocedures, om energiebesparing te stimuleren.
Warmte-koudeopslag (WKO) is een systeem waarbij een vooraad water diep in de grond wordt opgeslagen om daarmee huizen of bedrijven te verwarmen of te koelen. Ook de procedures voor projecten op het gebied van CO2-opslag worden verbeterd.
Bouwend Nederland toonde zich woensdag tevreden over het versnellen van bouwprocedures.
Volgens de organisatie zijn de maatregelen bijzonder hard nodig. Uit de jongste raming van onderzoeksinstituut EIB blijkt dat de bouwproductie de komende twee jaar met 15 procent daalt als gevolg van de recessie.
De bouwsector heeft daardoor last van krimpende orderportefeuilles. Verder worden bouwprojecten die zich in de fase van planvorming, ontwerp of vergunningverlening bevinden, uitgesteld.
VNO-NCW is ook tevreden over de lijst projecten, maar mist er nog wel een paar. Ze ziet bijvoorbeeld ook graag de verbreding van de snelweg A27 erbij.
Verder zou volgens de ondernemersorganisatie ook geregeld moeten worden dat belangenorganisaties niet langer via de rechter projecten kunnen blokkeren.
„De crisiswet moet Raad van Stateproof zijn, anders verdwijnt de versnelling weer net zo snel achter de horizon”, aldus VNO-NCW.