Politiek

Belder sluit aan bij oude fractie in nieuw jasje

„We hebben campagne gevoerd onder het motto ”Samenwerking ja, superstaat nee”; dat principe vind ik helemaal terug in het programma.” Op deze wijze verantwoordt SGP-Europarlementariër Belder zijn aansluiting bij de fractie EFD.

Drs. A. A. C. de Rooij
2 July 2009 10:12Gewijzigd op 14 November 2020 08:15
BRUSSEL – SGP-afgevaardigde Belder is in het Europees Parlement toegetreden tot de fractie met de naam EFD. Foto RD, Henk Visscher
BRUSSEL – SGP-afgevaardigde Belder is in het Europees Parlement toegetreden tot de fractie met de naam EFD. Foto RD, Henk Visscher

Voluit draagt de woensdagmiddag in Brussel gepresenteerde groepering als naam Europe of Freedom and Democracy (Europa van Vrijheid en Democratie). Ze omvat tot dusver dertig personen uit acht verschillende landen. Daar blijft het wellicht niet bij. Er vinden onderhandelingen plaats met nog meer mogelijke toetreders.Begin vorige week ontstond er een breuk in het Europees Parlement tussen ChristenUnie en SGP. Van Dalen (CU) opereert inmiddels binnen de formatie European Conservatives and Reformists (Europese Conservatieven en Hervormers). Daarin spelen de Britse Conservatieven de hoofdrol. Zij weigerden Belder een volwaardig lidmaatschap aan te bieden vanwege het vrouwenstandpunt van de staatkundig gereformeerden. Hij heeft nu onderdak gevonden bij de EFD.

Feitelijk gaat het om een voortzetting van de fractie die de afgelopen vijf jaar Onafhankelijkheid/Democratie (IND/DEM) heette en waarvan toen ook de combinatie CU-SGP deel uitmaakte. Het is IND/DEM in een nieuw jasje, onder een nieuwe naam.

Zo levert de Britse Independence Party (UKIP) met dertien mensen weer het grootste aandeel. Nigel Farage van die afvaardiging blijft covoorzitter. Zijn evenknie wordt de Italiaan Francesco Speroni van Lega Nord. Die delegatie telt negen parlementariërs.

Verder gaan tot de EFD behoren: de Deense Volkspartij (2 leden), het Griekse Orthodox Volksappel, afgekort LAOS (2), de Ware Finnen (1), Libertas Frankrijk (1) en de Slowaakse Nationale Partij ofwel SNS (1). De meeste van deze rechtse partijen kenmerken zich door nationalistische opvattingen en staan sceptisch tegenover de EU. Farage sprak woensdag van een eurokritische groep.

Enkele kanttekeningen erbij. De Lega Nord werd in 2006 uit IND/DEM gezet nadat een minister uit haar midden provoceerde door een T-shirt te dragen met daarop de omstreden Deense cartoons over Mohammed. De SNS keert zich tegen Hongarije. Op haar internetsite prijkte in 2008 een aantal dagen een kaart van Europa waarop dat land was opgesplitst tussen Oostenrijk en Slowakije. De Deense Volkspartij bepleit een streng immigratie­beleid en de Ware Finnen willen eveneens de instroom van buitenlanders aan banden leggen.

De SGP was, zo lezen we op haar site, „niet onverdeeld gelukkig” met de IND/DEM gelet op „bepaalde partijen die daarin deelnamen.” Toch voegt Belder zich opnieuw bij dat technische samenwerkingsverband.

Hij reageert: „Ik heb steeds erop gewezen dat we met positief resultaat hebben gewerkt binnen de IND/DEM. We haalden bij diverse onderwerpen het rapporteurschap in het EP binnen en we genoten vrijheid van stemgedrag. Dit laatste is mij nu weer toegezegd. Ik behoud de mogelijkheid om me in te zetten voor thema’s zoals Israël, vervolgde christenen en Bulgaarse kindertehuizen. De route naar de Conservatieven is van Britse zijde geblokkeerd, dan ga je verder zoeken naar waar je je politieke boodschap het best kunt verwoorden.”

Belder benadrukt voorts dat het korte programma van de EFD expliciet vermeldt dat zij vreemdelingenhaat, antisemitisme en andere uitingen van discriminatie afwijst. „Alle delegaties hebben dat onderschreven.”

Hij vertelt dat er ook partijen die zich hadden gemeld voor aansluiting, na screening zijn geweerd. De PVV is naar zijn zeggen op geen enkel moment in beeld geweest. „We hebben één lijn getrokken tegen ongewenste nieuwkomers. Dat vind ik een goed teken. Dat bewijst meteen bij de start dat allen de uitgangspunten serieus nemen. We zullen kijken hoe iedereen zich in de toekomst opstelt. We moeten elkaar voortdurend toetsen op de gemaakte afspraken.”

Is de SGP’er al met al tevreden met de gevormde formatie? Belder: „Werkbaar, het is voor-al werkbaar. In die zin ben ik tevreden dat ik nu, samen met mijn medewerkers, aan de slag kan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer