Miljoenensteun voor Nederlandse bedrijven
De Rabobank en verzekeraar Delta Lloyd zien brood in oer-Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.
Ze steken via een gezamenlijk opgericht fonds 200 miljoen euro in het Nederlandse bedrijfsleven. Ze hopen andere partijen te interesseren voor het initiatief, waarmee er ongeveer 1 miljard euro beschikbaar moet komen.Dat meldden de twee ondernemingen gisteren.
„Het doel van het fonds is om onze investeringskracht aan te wenden om de financiële positie van het Nederlandse beursgenoteerde bedrijfsleven te verbeteren”, aldus de bedrijven in een verklaring.
Alleen een „kwalitatief goede Nederlandse onderneming, met een hoofdzetel in Nederland en waarbij de activiteiten voor een belangrijk deel plaatsvinden in Nederland”, komt voor kapitaal uit het fonds in aanmerking. Rabobank en Delta Lloyd stellen met het fonds „zowel de Nederlandse economie te steunen als een mooi rendement te halen.”
De bedoeling is dat het fonds geld beschikbaar stelt aan de bedrijven in ruil voor nieuw uit te geven aandelen of zogenoemde converteerbare obligaties. Deze laatste kunnen na een tijdje omgezet worden in aandelen. Dat zei Alex Otto, directeur beleggingen bij Delta Lloyd, in een toelichting.
Volgens Otto voorziet het fonds in een behoefte. „Veel bedrijven hebben problemen met hun bankconvenanten. Door de kredietcrisis zijn de banken erg terughoudend met het verstrekken van kapitaal. Het loopt moeizaam en stokt. Wij kunnen bedrijven het geld geven dat ze nodig hebben en verwachten daarop bovendien een goed rendement te krijgen.”
Het fonds, dat onafhankelijk zal handelen van Rabobank en Delta Lloyd, denkt een jaarlijks rendement te kunnen behalen op de investeringen van 12 tot 15 procent. Het fonds heeft een looptijd van vijf tot zeven jaar. Volgens Otto is het nu een „fantastisch moment” om een belang op te bouwen in Nederlandse bedrijven.
Als voorbeelden van ondernemingen die recent hebben aangegeven kapitaal nodig te hebben, noemt Otto Heijmans, Wavin en TomTom.
Of een bedrijf voor kapitaal in aanmerking komt, hangt onder meer af van hoeveel geloof de fondsmanagers hebben in het bestuur van de ondernemingen en haar marktpositie.
Volgens Otto hebben verschillende institutionele beleggers, waaronder pensioenfondsen, hun interesse getoond voor het ”Holland Fonds”. De 100 miljoen euro die Delta Lloyd in het fonds steekt, klinkt zeer indrukwekkend, maar moet wel gerelativeerd worden. In totaal heeft de verzekeraar namelijk al 2,5 miljard euro in aandelen zitten, waarvan twee derde in Nederlandse beursbedrijven.