Geen mariniers aan boord schepen
Trage Nederlandse schepen in de Somalische wateren krijgen definitief geen bewapende mariniers aan boord. De Tweede Kamer liet zich maandag tijdens een debat overtuigen door minister Van Middelkoop (Defensie), die dit weigert.
De minister wil geen bewapende teams aan boord, omdat dit in zijn ogen niet verantwoord is. „Er zijn veel en zware bedenkingen”, zei hij. Nederlandse schepen zijn schepen die onder Nederlandse vlag varen.Wel is de bewindsman bereid in uitzonderlijke gevallen aan de commandant van de EU–missie te vragen om een (Nederlands) fregat aan de missie te onttrekken om het kwetsbare schip dan individueel te begeleiden. Het gaat volgens Van Middelkoop om slechts zes tot acht schepen per jaar die langzamer varen dan 10 knopen en waar de reder zelf echt geen andere oplossing voor kan vinden.
Ook zal de minister op verzoek van de Kamer nog kijken naar het model van de Fransen, die mariniers willen inzetten op schepen met een marinefregat in de buurt. Van Middelkoop blijft vooralsnog tegen, omdat er te veel juridische obstakels aan vastzitten en omdat het geweld kan escaleren. De piraten zouden zich zwaarder kunnen gaan bewapenen. Ook de hoge kosten zijn een probleem.
Het CDA, ChristenUnie, VVD, PVV en de SGP waren voorstander van de inzet van mariniers om extra bescherming te bieden. De PvdA, SP, GroenLinks en D66 waren het al eens met de minister.
Van Middelkoop weersprak de aantallen die de Nederlandse reders opgaven. Zij stelden dat jaarlijks vijftig tot tachtig schepen zo traag en laag zijn dat ze bij Somalië extra bescherming nodig hebben. Maar volgens de minister tellen zij de schepen mee die wel een lage instap hebben, maar hard genoeg kunnen om in konvooi te varen.
De minister riep de reders maandag op zich aan te melden voor de konvooien. Eenderde doet dat volgens hem nog niet. Tijdens een konvooi is nog geen enkel schip gekaapt.
Volgens voorzitter Netelenbos van de koepel van rederijen melden alle schepen zich wel aan. Maar een derde van de schepen maakt nu een omweg. De toezegging om in uitzonderingen een fregat vrij te maken, voldoet in haar ogen niet. Ze ziet wel een kiertje in de toezegging dat hij nog naar het Franse model zou kijken.