Economie

Barneveld steunt mkz-onderzoek

De Stichting Onderzoek MKZ-crisis Kootwijkerbroek krijgt van de gemeente Barneveld een financiële bijdrage van 10.000 euro. Een meerderheid van de raad steunde dinsdagavond een initiatiefvoorstel van de SGP om deze eenmalige subsidie -ongevraagd- beschikbaar te stellen.

Regioredactie
22 January 2003 09:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

De stichting probeert boven water te krijgen of er in 2001 werkelijk sprake was van mond- en klauwzeer (mkz) in Kootwijkerbroek en of de massale ruiming van vee noodzakelijk was. In brede kring werd en wordt getwijfeld aan de mkz-diagnose. De vorige minister van Landbouw, Brinkhorst, hield altijd vol dat de onderzoeken onomstotelijk aantoonden dat er sprake was van mkz in Kootwijkerbroek. De ruimingen leidden in het voorjaar van 2001 tot grote onrust in het dorp.

De Stichting Onderzoek MKZcrisis heeft inmiddels een rapport gepresenteerd met als titel ”Geen enkele twijfel…?” Daarin wordt aangetoond dat er wel degelijk reden is om de MKZ-diagnose te betwijfelen. Volgens woordvoerder L. Jansen heeft de stichting al ruim 180.000 euro geïnvesteerd om de waarheid boven tafel te krijgen. Hij verwacht dat de totale kosten uiteindelijk boven de 200.000 euro uitkomen.

SGP-fractievoorzitter G. S. Schotanus gaf dinsdagavond in de raad een toelichting op zijn voorstel om de stichting een financiële bijdrage te geven. „Wij zijn van mening dat de stichting onze steun verdient bij het doen van waarheidsvinding door het verzamelen van volledige en betrouwbare informatie op een wettige en rechtmatige wijze.” Hij benadrukte dat „waar de waarheid niet boven tafel komt, de leugen regeert.” Volgens Schotanus gaat het nu „richting ontknoping.” De stichting komt nog ongeveer 25.000 euro tekort om alle werkzaamheden af te ronden. Op voorstel van de SGP kan de stichting nu dus rekenen op een gemeentelijke bijdrage van 10.000 euro.

Alleen Pro’98 en Lijst6 steunden het voorstel niet. Beide fracties vonden dat de rijksoverheid moet bijdragen in de kosten van het onderzoek.

Burgemeester W. A. Burgering noemde waarheidsvinding een „absoluut democratische grondregel.” Dinsdag had hij een gesprek met minister Veerman van Landbouw over een mogelijk bezoek van Veerman aan Kootwijkerbroek op 30 januari. Volgens Burgering is de minister zeer bereid om te bewerkstelligen dat alle onduidelijkheden uit de weg worden geruimd. „De minister heeft de oprechte bedoeling meer dan één keer naar het getroffen gebied te komen om het helingsproces in gang te zetten en door te zetten.” Ook Jansen heeft er vertrouwen in dat de minister zijn toezegging waarmaakt.

De raad nam verder met algemene stemmen een motie van de ChristenUnie aan. Daarin werd de minister opgeroepen om voordat hij naar Kootwijkerbroek komt „alle relevante documenten inzake waarheidsvinding” beschikbaar te stellen aan de Stichting Onderzoek MKZ-crisis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer