Stadsmarinier heeft een vrij mandaat
De Tilburgse hoogleraar Pieter Tops adviseerde de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gisteren zijn stadsmariniers in dienst te houden. Volgens Tops blijft de functie van stadsmarinier nodig en verdienen ze een vaste plaats binnen het stadsbestuur. Enkele vragen over de stadsmarinier.
Wat is een stadsmarinier?Een stadsmarinier is een hooggeplaatste ambtenaar die vooral werkt in de onveilige en probleemwijken of zich bezighoudt met een aantal inhoudelijke thema’s als justitie of Antillianen. De mariniers hebben een vrij mandaat, een eigen budget en leggen verantwoording af aan het college.
Wanneer deed het fenomeen zijn intrede?
Het Rotterdamse stadsbestuur, met Leefbaar Rotterdam in de coalitiebankjes, stelde ze in 2002 aan. Volgens Tops bestond de functie echter al in de jaren zeventig van de vorige eeuw, tijdens de grote stadsvernieuwingsprojecten.
Met wie werkt een stadsmarinier samen?
Een stadsmarinier werkt samen met deelgemeenten, gemeentelijke diensten, de politie en met diverse andere instanties die actief zijn in wijken en buurten.
Hoeveel stadsmariniers heeft Rotterdam?
In de Maasstad werken in totaal twaalf stadsmariniers. Zij worden nu nog beschouwd als tijdelijke voorziening. Tops vindt dat de mariniers tevens moeten worden ingezet als ‘vliegende brigade’.
Waarom is een stadsmarinier nodig?
De stadsmarinier moet ervoor zorgen dat het niet alleen bij plannen blijft, maar ook zorgen voor uitvoering. Tevens moet hij doorbraken realiseren in de aanpak van concrete veiligheidsproblemen. Hij houdt zich bezig met het beleid op hoofdlijnen en laat de uitvoering van de plannen door anderen doen.
En nu?
Volgens Tops hebben de stadsmariniers een belangrijke bijdrage geleverd in de stad. De functie moet blijven bestaan. Burgemeester Aboutaleb zei dat hij niet wil bezuinigen op de mariniers. De gemeenteraad buigt zich nog over het functioneren van de hoge ambtenaren. Een deel van de raad heeft twijfels geuit over de meerwaarde van de stadsmariniers.