Weinig steun voor internetheffing
In politiek Den Haag bestaat weinig steun voor de suggestie van de commissie-Brinkman om een heffing van enkele euro’s te leggen op elke internetaansluiting. De krantenwereld reageert wel enthousiast.
De kleine heffing op internetaansluitingen is bedoeld om innovaties in de krantenwereld te stimuleren. Brinkman deed zijn suggestie dinsdag in een rapport over de toekomst van de krantenwereld. De belasting levert volgens Brinkman 12 miljoen euro op. Dat geld moet samen met de 8 miljoen die minister Plasterk van Onderwijs al heeft gereserveerd in het fonds dat innovaties in de krantenwereld gaat stimuleren.Plasterk liet echter direct weten dat hij niets voelt voor een belasting op internetabonnementen: „Ik heb daar grote aarzelingen bij.” Hij wil eerst zien wat hij kan doen met de 8 miljoen euro die hij zelf beschikbaar heeft gesteld.
Ook de regeringspartijen CDA en PvdA voelen weinig voor de internetheffing. Volgens CDA-Kamerlid Atsma moeten er andere methoden te bedenken zijn om geld binnen te krijgen. Hij wijst op de gebrekkige auteursrechtelijke bescherming van journalistieke producties. Volgens hem gaan internetsites ten onrechte aan de haal met het nieuws van kranten. PvdA-Kamerlid Van Dam vindt het rapport van Brinkman te oppervlakkig. Bovendien het biedt volgens hem geen oplossing voor de structurele problemen van kranten.
De krantenwereld reageert wel positief op het rapport. Voorzitter Spaan van de Nederlandse Dagblad Pers, de branche- en werkgeversvereniging van dagbladuitgevers, vindt dat de commissie-Brinkman een goede analyse heeft gemaakt van de situatie en dat de politiek de aanbevelingen snel moet overnemen. Tegen het belasten van internetaansluitingen om de journalistiek innovatie te stimuleren, heeft hij geen bezwaren.
Ook de journalistenvakbond NVJ heeft geen bezwaren tegen een internetheffing. Volgens secretaris Bruning is dit „een prima middel” om het publiek ervan te doordringen dat nieuws niet gratis is. Dat is volgens hem hoognodig, gezien de dalende oplagecijfers van kranten.
Het Genootschap van Hoofdredacteuren spreekt van een afgewogen rapport. „Er staan dingen in waar de krantensector echt iets mee kan, al is het geen pasklare oplossing”, aldus bestuurslid Sijpersma.
Internetaanbieder Ziggo, de instantie achter de nieuwssite nu.nl, noemt het plan van Brinkman echter „volslagen onzinnig.” De belasting kan volgens hem een remmende werking op de ontwikkeling van internet hebben. Ziggo vraagt zich af of internet de kranten moet redden: „Als het met de fietsenindustrie slecht gaat, moet er dan een heffing komen op auto’s?”
Minister Plasterk reageerde dinsdag wel positief op een andere suggestie van de commissie-Brinkman, namelijk het vrijgeven van uitgebreide informatie over radio- en tv-programma’s. Nu hebben de publieke omroepen het alleenrecht op publicatie daarvan. Brinkman wil die informatie vrijgeven zodat kranten ook gidsen uit kunnen geven of kunnen combineren met een krant. Plasterk zei bereid te zijn die discussie opnieuw te gaan voeren met de Tweede Kamer. In het verleden heeft de Kamer zich er steeds tegen verzet.
Plasterk komt na de zomer met een reactie op de voorstellen van Brinkman. Dat zal hij ook zijn eigen plan presenteren.