Tips bij alzheimer
Mantelzorgers van mensen met dementie raken regelmatig overbelast. Vaak is een van de oorzaken een tekort aan informatie over de ziekte en over de mogelijkheden om de zorg te verlichten, aldus drs. Julie Meerveld, hoofd belangenbehartiging en zorgvernieuwing van Alzheimer Nederland. Ze zet zes tips tegen overbelasting op een rij.
De eerste twee tips hebben betrekking op de situatie voor de diagnose, de laatste vier op de situatie erna.Actie
„Blijf niet zitten met zorgen over de vergeetachtigheid van uzelf, uw partner of iemand anders. U kunt bijvoorbeeld uw geheugen testen op de website alzheimer-nederland.nl in de rubriek alles over dementie >gt;>gt; test uw kennis. U kunt ook een gratis brochure bestellen over de verschillen tussen vergeetachtigheid en dementie op de website zorgenoveralzheimer.nl.”
Poli
„Als u zich zorgen blijft maken over het geheugen kan uw huisarts bepalen of er sprake is van normale vergeetachtigheid of dat er misschien sprake is van dementie. In dat geval zal hij u doorsturen naar een specialist of een geheugenpoli voor een diagnose.”
Brochure
„Voor veel mensen komt de diagnose dementie vaak als een klap. Niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor familie en vrienden. Neem de tijd om mensen te informeren, of geef hun bijvoorbeeld een brochure over de ziekte zodat ze beter weten wat er aan de hand is.”
Hulp
„Vraag familie en kennissen uit uw buurt, dorp of kerk om hulp. Vaak willen mensen wel helpen maar weten ze niet hoe. Vraag als uw man bijvoorbeeld van tuinieren houdt of iemand een uurtje met hem in de tuin wil werken. Dan heeft u even tijd voor uzelf of om even een boodschap te doen.”
Specialist
„Zoek professionele hulp. De specialist die de diagnose heeft gesteld, heeft als het goed is informatie over hulp bij u in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorger. Sommige gemeenten organiseren in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning vrijwillige bezoekdiensten en mantelzorgcursussen.”
Informatie
„Verzamel informatiemateriaal en tips over omgaan met dementie. Agenda’s van ruim 160 maandelijkse bijeenkomsten over dementie zijn bijvoorbeeld te raadplegen via de website van Alzheimer Nederland.”