Gezin plaats geven die het verdient
Ir. B. J. van der Vlies en drs. H. J. Hooglander doen een voorstel voor tien punten voor het gezin.
Het gezin staat onder grote druk. Dat is gevaarlijk, want als de hoeksteen van de samenleving steeds verder uit het maatschappelijke gebouw wordt getrokken, zal dat op enig moment instorten. De SGP is van mening dat er écht iets moet gebeuren. In het debat over waarden en normen heeft de SGP er nadrukkelijk op gewezen dat de basis in de eerste plaats ligt in het onderhouden van Gods geboden en daarnaast ook in een goede opvoeding in een gezonde gezinsomgeving. Als de waarde van het gezin wordt onderschat en de individuele ontplooiing boven alles gaat, zullen waarden en normen, ontzag voor gezag en geborgenheid in het gedrang raken. De opvoeding is de primaire verantwoordelijkheid van de ouders. Kerken en scholen moeten deze vorming ondersteunen en voortzetten. Ook de overheid heeft hierin een taak.
Om het gezin in de samenleving een extra impuls te geven, is een tienpuntenplan opgesteld. Wanneer deze punten worden omgezet in concreet beleid, krijgt het gezin eindelijk weer de plaats die het verdient. De tien punten:
Huwelijk en gezin niet scheiden
Als het gaat over het ”gezin” moet helder zijn wat daarmee wordt bedoeld. De SGP gaat daarbij uit van de bijbels gefundeerde definitie: één man en één vrouw en (zo zij die krijgen) kinderen. Er mag daarom geen gelijkstelling van alternatieve samenlevingsvormen zijn aan het huwelijk.
Huwelijk in ere herstellen
Het huwelijk is door God ingesteld. Het onder paars II ingestelde ”homohuwelijk” en adoptie door homoparen moeten worden teruggedraaid. Als dat niet lukt, is het minste wat moet gebeuren dat ambtenaren die gewetensbezwaren hebben tegen het sluiten van dergelijke ”huwelijken” wettelijk worden beschermd. De afgeschafte samenwoningsplicht van echtparen moet worden heringevoerd.
Verbod op ”flitsscheiding”
De SGP wil een wettelijk verbod op ”flitsscheidingen.” Dat zijn echtscheidingen die niet door de rechter worden ontbonden. Verder pleit de partij voor een verplichte bemiddeling bij echtscheidingen.
Belastingstelsel moet uitgaan van kostwinnersprincipe
De SGP heeft als enige partij bewust tegen de invoering van het nieuwe belastingstelsel gestemd met als reden dat daarin de individuele zelfstandigheid de boventoon voerde en daarmee werd afgerekend met het kostwinnersprincipe. De SGP wil de invoering van het splitsingsstelsel, dat het gezinsinkomen gelijk belast, ongeacht wie het inkomen aanbrengt.
Geen overheidsfinanciering voor kinderopvang
De overheid heeft geen taak om kinderopvang financieel te steunen anders dan om medische of sociale redenen. Als tweeverdieners er zonder deze redenen voor kiezen hun kinderen naar de kinderopvang te brengen, zullen zij dat met hun dubbele salaris zelf moeten betalen. De ouders die er bewust voor kiezen hun kinderen zélf op te voeden, moeten door de overheid worden gesteund. De SGP heeft onlangs in de Tweede Kamer voorgesteld de overheidsbijdrage aan kinderopvang te stoppen en dat geld te besteden aan de verhoging van de kinderbijslag.
Tegemoetkoming grote gezinnen
Grote gezinnen hebben het financieel vaak moeilijk. Ook de onlangs sterk gestegen ziektekosten komen onevenredig bij grote gezinnen terecht. De SGP wil dit compenseren door de hiervoorgenoemde verhoging van de kinderbijslag met 500 miljoen euro per jaar.
Hypotheek op basis van één inkomen
De hypotheekverstrekking moet op basis van één inkomen. Startende eenverdieners, alleenstaanden en grote gezinnen zijn veelal niet in staat een koophuis te financieren. Dit versterkt de groei van het aantal tweeverdieners en verscherpt de kloof tussen een- en tweeverdieners.
Zwaardere straffen voor geweld in gezin
Zwaardere straffen ten aanzien van geweldsmisdrijven binnen de gezinnen, zoals de afschuwelijke moord op Rowena Rikkers.
Geen geweld en seks op tv
In het belang van de moraal van het gezin en de samenleving als geheel moeten geweld en seks van televisie en internet worden geweerd. Het is niet alleen schadelijk voor kinderen (zoals wordt toegegeven), maar ook voor volwassenen. De invloed van televisie op mensen is overtuigend aangetoond en de verloedering is mede daarvan het gevolg. De zelfregulering heeft gefaald en daarom moet de overheid normerend optreden.
Gezin in de Grondwet
Om de waarde van het gezin tot uitdrukking te brengen, pleit de SGP ervoor het gezin expliciet op te nemen in de Grondwet, zoals ook in andere landen is gebeurd. Hierdoor wordt de rechtspositie van het gezin erkend, beschermd en ondersteund.
Voor de uitvoering van dit tienpuntenplan is een bewindspersoon speciaal belast met gezinszaken voor de SGP een uitdrukkelijke wens. Deze bewindspersoon moet het huidige beleid radicaal ombuigen. Te veel is de laatste jaren de nadruk gelegd op de tweeverdieners en de individuele ontplooiing van ouders. Er is veel te weinig rekening gehouden met de belangen van de kinderen. Zij hebben recht op liefdevolle verzorging en aandacht. Dat is een bijbelse plicht. De SGP wil zich na de verkiezingen (hopelijk versterkt) maximaal inspannen om aan dit tienpuntenplan gestalte te geven ten gunste van gezin en samenleving.
De auteurs zijn lijsttrekker voor de SGP respectievelijk SGP-beleidsmedewerker.