Waterstand Rijn kan flink gaan schommelen
De waterafvoer van de Rijn kan tegen het einde van deze eeuw in de winter en de lente 30 procent hoger worden. In de zomer en de herfst kan deze 30 procent lager zijn dan nu. Het goederenvervoer wordt daardoor ernstig bedreigd.
Dat blijkt uit een hydrologische studie over extreme klimaatscenario’s waarop ir. Ruud Hurkmans van Wageningen Universiteit vorige week promoveerde. De extreem lage waterstanden waarmee de verlaagde afvoer gepaard gaat, wordt voornamelijk veroorzaakt door afnemende hoeveelheden alpensneeuw die bovendien eerder in het jaar begint te smelten.Uit eerder onderzoek blijkt dat de gemiddelde Rijnafvoer, gemeten bij Lobith, in de winter en het voorjaar toeneemt, terwijl die in de zomer en het najaar daalt.
Tegenwoordig zorgt het smelten van de sneeuw in het voorjaar nog voor een substantiële bijdrage aan de waterafvoer. Die zal echter sterk gaan afnemen. De verwachtingen geven aan dat er vaker hogere pieken in de waterafvoer van de Rijn in de lente en de winter zullen optreden.
In de zomer en de herfst daarentegen gebeurt volgens Hurkmans het tegenovergestelde. Langere droge perioden en de daarbij horende lage waterstanden zullen vaker voorkomen.
De promovendus verwacht dat op regionaal niveau, in stroomgebieden van zijrivieren van de Rijn –bijvoorbeeld de Lahn en de Ruhr–, de effecten vanwege veranderingen in het landgebruik echter groot kunnen zijn.