Buitenland

Rusland meldt succes in gesprek met Noord-Korea

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Losjoekov heeft maandag naar eigen zeggen succes geboekt tijdens een zes uur durend gesprek met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il en enkele van diens medewerkers.

Buitenlandredactie
21 January 2003 09:07Gewijzigd op 14 November 2020 00:04

Onderwerp van gesprek was een Russisch voorstel dat een einde moet maken aan het conflict tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea over de veronderstelde ontwikkeling van kernwapens door Noord-Korea.

Het Russische plan voorziet in drie fasen die tot de normalisering van de betrekkingen tussen Washington en Pyongyang moeten leiden. Noord-Korea belooft geen kernwapens te ontwikkelen, dan beloven de VS op hun beurt Noord-Korea niet aan te vallen en ten slotte geeft de internationale gemeenschap Noord-Korea economische en humanitaire hulp.

Losjoekov omschreef de gesprekken tegenover het Russische persbureau Itar-Tass als „zeer substantieel.” Noord-Korea heeft „met grote aandacht” naar het Russische voorstel geluisterd. Meer details wilde Losjoekov niet geven. Eerst moet hij verslag uitbrengen aan de Russische president Vladimir Poetin. Wel zei hij dat het nog wel even gaat duren voor het conflict rond Noord-Korea is opgelost.

Noord-Korea eist een „juridisch bindend document” waarin de VS Noord-Korea garanderen dat het niet zal worden aangevallen. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Richard Armitage zei afgelopen weekeinde dat de VS bereid zijn de Noord-Koreaanse regering schriftelijk te garanderen dat Washington niet van plan is het communistische land aan te vallen. Een formeel niet-aanvalspact, zoals Pyongyang dat eist, wil Washington echter niet aangaan.

De VS willen hun conflict met Noord-Korea doorverwijzen naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. China lijkt daarmee akkoord te gaan, zei een andere Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, John Bolton, maandag na overleg in Peking met vertegenwoordigers van de Chinese regering. Ook Frankrijk, net als China en de VS permanent lid van de Veiligheidsraad, lijkt inmiddels van mening te zijn dat de vermeende ontwikkeling van kernwapens door Pyongyang een internationaal probleem is.

Intussen zijn bewindslieden uit Noord- en Zuid-Korea vandaag in Seoul begonnen aan een vierdaagse gespreksronde over verbetering van de onderlinge relatie. Op verzoek van de VS en Japan zal een belangrijk deel van het beraad gaan over de jongste crisis rond Noord-Korea. Zuid-Korea zal er bij de verarmde bovenbuur op aandringen het omstreden nucleaire programma te staken.

Het stalinistische Noord-Korea en het kapitalistische Zuid-Korea zijn formeel nog altijd in staat van oorlog met elkaar. De Koreaanse Oorlog (1950-1953) eindigde met een bestand, niet met een vredesakkoord. De scheidende Zuid-Koreaanse president en Nobelprijswinnaar Kim Dae Jung heeft zich altijd ingezet voor verbetering van de relatie tussen beide Korea’s. Dat heeft onder meer geleid tot een historische ontmoeting tussen de staatshoofden van beide naties in 2000.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer