EU geeft Berlijn en Parijs waarschuwing
Duitsland en Frankrijk krijgen een officiële berisping van de EU omdat ze hun begroting niet op orde hebben. Dat bleek maandagavond in een vergadering van de ministers van Financiën van de twaalf eurolanden.
Bij onze oosterburen is het tekort vorig jaar gestegen tot 3,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee overschrijdt het de grens van 3,0 procent uit het zogeheten stabiliteitspact, de afspraken die zijn vastgelegd om te voorkomen dat het vertrouwen in de gemeenschappelijke munt wordt ondermijnd. Duitsland heeft in het verleden, bij de voorbereidingen voor de oprichting van de monetaire unie, zelf sterk aangedrongen op strikte voorschriften.
Frankrijk lukt het tot nu toe het negatieve verschil tussen inkomensten en uitgaven onder de 3 procent te houden, maar het saldo nadert dat niveau erg dicht. Parijs stribbelde tijdens het overleg van de bewindslieden wel tegen, maar legde zich uiteindelijk neer bij een vroege waarschuwing, zoals het officieel heet.
Aan de signalen in de richting van de beide Europese grootmachten zijn geen sancties verbonden. Pas als het overheidsbudget gedurende lange tijd op een te hoog peil verblijft en de regering geen maatregelen treft om het tij te keren, ligt er een boete in het verschiet, zo luiden de spelregels.
Een jaar geleden bleek het nog onmogelijk om Duitsland in de beklaagdenbank te plaatsen, ondanks een aanbeveling daartoe van de Europese Commissie. De betrokken lidstaat slaagde er toen in de partners tot andere gedachten te brengen. Nu lijkt de situatie gewijzigd: Duitsland toont zich schuldbewust en Frankrijk laat de vermaning over zich heenkomen. „De geloofwaardigheid van het pact is daarmee toegenomen”, stelde minister Hoogervorst maandagavond tevreden vast.