Politiek

„EU-verdragen beter toetsen aan grondwet”

DEN HAAG (ANP) – Bij Europese verdragen moeten beter worden bekeken of ze strijdig zijn met de grondwet. Deze bepaling staat al in de wet, maar wordt vrijwel nooit gebruikt. De Tweede Kamer vindt dat het betreffende artikel (91, lid 3) moet worden opgepoetst. Een reeds ingestelde staatscommissie voor de grondwet gaat hiernaar kijken.

17 June 2009 21:54Gewijzigd op 14 November 2020 08:09
DEN HAAG - Tweede-Kamerlid Van der Staaij. Foto ANP
DEN HAAG - Tweede-Kamerlid Van der Staaij. Foto ANP

Dat bleek woensdag bij de behandeling van een initiatiefwetsvoorstel van SGP-Tweede Kamerlid Van der Staaij. Hij wil dat er een hogere drempel komt om EU–verdragen goed te keuren. In zijn ogen moet daarvoor een tweederdemeerderheid in beide Kamers zijn in plaats van de gewone meerderheid (de helft plus één) zoals nu.Van der Staaij vindt dat nodig, omdat Europese verdragen volgens hem invloed hebben op de constitutionele orde in Nederland. Steun kwam er van de SP, PVV en SGP. Maar een meerderheid vindt het middel te zwaar en overbodig. CDA, PvdA en VVD zien er wel het nut van in om het bewuste artikel te reactiveren en vitaliseren. Hoe dat moet, laten ze eerst aan de wijsheid van de commissie over.

Ook het kabinet adviseert niet positief over het wetsvoorstel, zei minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) tijdens het debat. Ze vindt een hogere drempel onnodig en onwenselijk. Net als het CDA en de PvdA vindt ze het doeltreffender om de parlementaire betrokkenheid te vergroten bij voorstellen vanuit Brussel.

Ter Horst kondigde aan dat het kabinet een permanente dialoog wil zoeken met de Tweede Kamer over Europese onderwerpen die invloed hebben op Nederland. Het parlement krijgt nu regelmatig nieuwe EU–voorstellen toegestuurd, maar daarover kunnen betere afspraken worden gemaakt, aldus de bewindsvrouw.

Van der Staaij besloot zijn initiatief aan te houden. Toch was hij blij, omdat er nu een discussie is losgebroken in de Tweede Kamer over de huidige goedkeuringsprocedure. Ook zag hij een erkenning van het door hem aangekaarte probleem dat het kabinet en de Kamer de bestaande regeling te smal interpreteren en dat dit beter moet. Dat is een andere stellingname dan die van de regering, die vindt dat de huidige praktijk volstaat, stelde de SGP’er.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer