ChristenUnie wil meer actie tegen seksualisering
„Te mager.” Dat vindt ChristenUnie-Kamerlid Voordewind van de voornemens die minister Plasterk (Emancipatie) aankondigt om seksualisering van de samenleving tegen te gaan.
Seksualisering van de samenleving is overal zichtbaar. Onbeschaamde reclame-uitingen op billboards, nietsverhullende foto’s en artikelen in tijdschriften en televisieprogramma’s die uitstralen dat er niets uitgaat boven seksualiteit. Reclame- en programmamakers zetten vrouwen daarbij veelal weg als lustobject.CDA, PvdA en ChristenUnie spraken ruim twee jaar geleden af dat ze daartegen maatregelen wilden nemen. Minister Plasterk van Onderwijs, die verantwoordelijk is voor emancipatie, werkte dat nader uit in een brief van 2 april, die woensdag centraal stond tijdens een commissievergadering over seksualisering.
ChristenUnieKamerlid Voordewind is blij met de brief en met de erkenning van de regering dat maatregelen nodig zijn. Op een viertal punten is hij echter teleurgesteld en wil hij dat de minister „doorpakt.”
Allereerst wil de ChristenUnie dat er op de televisie geen reclames voorkomen voor sekslijnen. „Als er ergens stereotiepe en vrouwonvriendelijke beelden worden gebruikt, dan is het daar wel. Er is op dit terrein al het een ander gebeurd, maar daar kan best nog wel een tandje bij. De overheid wil met name de jeugd weerbaar maken. Dat is goed, maar er mag ook paal en perk worden gesteld aan de ongevraagde stortvloed seksueel getinte beelden over jongeren en ouderen.”
Het tweede punt dat Voordewind aansnijdt is de reikwijdte van de gedragscode voor een veilig media-aanbod. Hij vindt dat de omroepen daarin ook het criterium „vrouwonvriendelijkheid” moeten opnemen.
Als derde zou de ChristenUnie graag zien dat er bij de bestaande classificatie van films op leeftijd, geweld, grove taal ook een icoontje ”vrouwonvriendelijk” komt. Bij films en clips voor 16-plussers moet steeds linksonderin het beeld het getal 16+ staan.
Tot slot zou Voordewind graag zien dat de overheid meer oog heeft voor de hulpverlening. „Daarover staat helemaal niets in de brief. Dat is een gemiste kans. De overheid zou initiatieven moeten steunen om mannen die seksverslaafd zijn, de helpende hand te bieden.”
Maar ook in preventieve zin moet de overheid van Voordewind „doorpakken.” „Bij de Centra voor Jeugd en Gezin zou er aandacht voor moeten zijn. Maar liefst 18 procent van de jonge meisjes heeft te maken met gedwongen seksuele handelingen. Dat is meer dan een incident. In een van de regeringsstukken staat dat de opvoeding niet terug moet naar de jaren vijftig. Maar we zijn wel doorgeschoten in onze onderhandelingsopvoeding. Ouders moeten weer kaders stellen. Daar ben ik het helemaal mee eens. Waar de overheid dat kan, zal ze ouders een handje moeten helpen.”