Economie

Nooit meer een dagje ”morressen”

Het doek is gevallen voor Morres Wonen in Hulst. Daarmee komt een einde aan een begrip in Nederland en België: een dagje morressen.

Redactie economie
17 June 2009 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 08:09
Het doek is gevallen voor Morres Wonen in Hulst. Foto ANP
Het doek is gevallen voor Morres Wonen in Hulst. Foto ANP

Morres Wonen in Hulst was naast bijvoorbeeld het werk-eiland Neeltje Jans en het Arsenaal in Vlissingen een van de toeristische trekpleisters in de provincie Zeeland. Per jaar bezochten ongeveer 700.000 mensen de grote showroom in het Zeeuws-Vlaamse vestingstadje.Die glorietijd is voorbij. De kredietcrisis betekende de nekslag voor de meubelgigant. De zaak is failliet en dinsdag sloot de winkel zijn deuren. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Hulst gisteren bevestigd. Met het faillissement staan 120 mensen op straat. Morres Wonen bestaat dit jaar precies een eeuw.

Fré Morres begint in 1909 met zijn meubelmakerij. Na de Tweede Wereldoorlog wordt die omgebouwd tot winkel.

Dit blijkt zo’n succes dat onder leiding van de twee zoons van Morres een postordercatalogus wordt geïntroduceerd en de winkel ook op zondag opengaat. De stijgende welvaart doet zijn werk en Morres Meubel groeit als kool. In 1968 ontgroeit de zaak zijn pand in het centrum van Hulst en verhuist naar een grote vestiging op industrie­terrein Tol-Morres.

De winkel ontvangt in de jaren negentig honderdduizenden bezoekers per jaar. Morres Meubel verandert zijn naam vlak voor de eeuwwisseling in Morres Wonen en is dan uitgegroeid tot een bedrijf waar circa 600 mensen werken. Morres opent nieuwe vestigingen in Zaanstad en Deventer.

De eeuwwisseling luidt echter ook het begin van het einde in. De bedrijfsresultaten vallen tegen en ook de omzet zakt terug. De opkomst van de grote meubelboulevards gaat Morres Wonen niet in de koude kleren zitten.

Diverse reorganisaties kosten in de loop van de jaren honderden banen. De laatste reorganisatie laat eind 2007 nog 140 functies over.

Voor een nieuwe reorganisatie dit jaar is geen tijd meer. De resultaten blijven slecht en de financiële crisis doet er een schepje bovenop. Het betekende de doodsteek voor de meubel­gigant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer