„DNB kon niet waarschuwen voor Icesave”
De Nederlandsche Bank (DNB) kon rekeninghouders bij Icesave vorig jaar onmogelijk waarschuwen dat de bank op omvallen stond.
President Wellink heeft als toezichthouder juridisch zeer weinig speelruimte om uitspraken te doen over de toestand bij een bank. Daarnaast zou hij met een waarschuwing een run op Icesave in gang zetten, niet alleen in Nederland maar wereldwijd.Dat concluderen twee professoren van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in een onderzoek naar het Nederlandse optreden rondom Icesave, de bank uit IJsland die in oktober van 2008 omviel. De onderzoekers hebben op verzoek van de Tweede Kamer uitgebreid stilgestaan bij de rol die toezichthouder DNB heeft gespeeld rond de ondergang van Icesave, dat vorig jaar binnen enkele maanden ruim 1,5 miljard euro spaargeld aantrok in Nederland. Minister Wouter Bos van Financiën heeft het onderzoek dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd.
Na het Icesave-debacle kreeg Wellink het verwijt dat hij rekeninghouders niet eerder heeft gewaarschuwd voor de problemen, die de DNB-president zag opdoemen. Wellink heeft zich altijd verdedigd door te stellen dat hij daarmee een ‘bankrun’ zou organiseren. Volgens de financieel deskundigen van de UvA loopt de toezichthouder ook het risico dat rekeninghouders hem aansprakelijk stellen voor de financiële schade die daardoor ontstaat.
De onderzoekers concluderen dat de kern van de problemen rond Icesave ligt bij het moederbedrijf Landsbanki en de IJslandse toezichthouder FME. Europese regels gaven DNB weinig grip op het Amsterdamse bijkantoor van Icesave. Zelfs toen het Amsterdamse deel van Icesave toetrad tot het Nederlandse garantiestelsel, bleef het financiele toezicht grotendeels in IJsland liggen.
De UvA-deskundigen vinden dat de Europese toezichtregels, die stoelen op onderling vertrouwen tussen toezichthouders, op de schop moeten. Zij uiten stevige kritiek op het optreden van de IJslandse toezichthouder FME. Die had DNB eerder moeten melden dat IJslandse banken in zeer zwaar weer terechtkwamen. „Zelfs toen DNB zich rond augustus 2008 met dringende zorgen tot de IJslandse toezichthouder wendde, werd van IJslandse zijde nog ontkend dat reden tot die zorg bestond."