Fischer opnieuw: Wij zijn tegen oorlog
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, heeft zondag opnieuw vragen gesteld bij de noodzaak van militair optreden om Irak te ontwapenen en aangedrongen op hernieuwde diplomatieke inspanningen om oorlog te voorkomen.
Fischer maakte de opmerkingen voordat hij naar New York vertrok voor een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de VN-Veiligheidsraad. „Ons standpunt is duidelijk en ondubbelzinnig: Wij zullen niet deelnemen aan militair optreden en wij zullen resolutie 1441 (van de Veiligheidsraad) uitvoeren zonder een beroep te doen op militair optreden”, zei Fischer tegenover de ZDF-televisie. „Dat betekent de ontwapening van Irak bewerkstelligen door middel van het werk van de inspecteurs.”
Bondskanselier Gerhard Schröder verzet zich al maanden tegen een oorlog in Irak, een standpunt waarmee hij in Washington in toenemende mate irritatie opwekt. De visie van de Duitse regering is belangrijk, omdat Duitsland volgende maand het voorzitterschap van de Veiligheidsraad in handen krijgt en daarmee achter de schermen veel invloed kan uitoefenen.
Fischer beklemtoonde dat „de inspecteurs tijd nodig hebben” om een grondig onderzoek uit te voeren. Hij constateerde dat Irak nu „wordt gecontroleerd in een mate die het steeds moeilijker maakt te begrijpen waarom met militair optreden wordt gedreigd.”
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat Fischer van plan is binnenkort een reis naar het Midden-Oosten te maken om te helpen met het vinden van een vreedzame oplossing van de crisis. „Ik denk dat er nog mogelijkheden zijn die moeten worden onderzocht en benut”, zei Fischer tegenover ZDF.
De Duitse minister wees erop dat de Europeanen „rechtstreekse regionale buren” van Irak zijn en herhaalde dat het risico van destabilisering van het Midden-Oosten bij een oorlog levensgroot is. Schröder en Fischer weigeren op een stemming in de Veiligheidsraad vooruit te lopen, maar minister van Defensie Peter Struck heeft gezegd dat het „moeilijk voorstelbaar” is dat Duitsland voor oorlog zou stemmen.
Duitsland heeft geen vetomacht, maar Frankrijk heeft dat wel. De Franse president Jacques Chirac waarschuwde zondag opnieuw de VS voor een oorlog zonder steun van de internationale gemeenschap. Een besluit om Irak aan te vallen is alleen gerechtvaardigd als het de steun heeft van de Veiligheidsraad en is gebaseerd op een rapport van de inspecteurs, zei Chirac. „Als de VS besluiten alleen te interveniëren, zouden wij moeten constateren dat het buiten de internationale gemeenschap om handelt”, concludeerde Chirac.
De inspecteurs Hans Blix en Mohamed al-Baradei zullen op 27 januari verslag uitbrengen aan de Veiligheidsraad.