Alarmsirenes maken geen indruk
Bewoners in de omgeving van het Botlek-gebied laten zich nauwelijks beïnvloeden door alarmsirenes die in noodsituaties afgaan. Dat blijkt uit een onderzoek dat onder meer is uitgevoerd in opdracht van de regionale brandweer Rijnmond.
Een woordvoerder van de brandweer verklaarde zaterdag dat het korps bij de overheid heeft aangedrongen op een landelijk onderzoek naar het gedrag van burgers in het geval van rampsituaties.
Het onderzoek is uitgevoerd door het Crisis Onderzoek Team (COT) in opdracht van Schiedam, Vlaardingen en de brandweer Rijnmond. Aanleiding hiervoor was een brand aan boord van een visserijschip in maart vorig jaar in Vlaardingen-Oost waarbij giftige stoffen vrijkwamen. Ondanks het feit dat omwonenden werden gewaarschuwd binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden, gingen veel mensen de straat op.
Ook donderdag, toen er een grote hoeveelheid ortho-kresol vrijkwam uit een kapotte opslagtank van Vopak, sloegen veel mensen alle waarschuwingen in de wind en gingen gewoon de straat op. „Het zit blijkbaar in de menselijke natuur toch zelf te gaan kijken als er sirenes afgaan”, aldus een woordvoerder van de brandweer. „Daar komt bij dat mensen die in de omgeving van de Botlek wonen, gewend zijn aan stankoverlast. Ze zijn niet meer echt onder de indruk als een ontsnapt gas een vreemde geur verspreidt.”
De brandweer heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken verzocht meer onderzoek te doen naar het gedrag van burgers in crisissituaties. „Er is in Nederland veel te weinig ervaring met deze voorvallen”, aldus de brandweerwoordvoerder. „Het is de afgelopen jaren misschien vier keer voorgekomen dat er in Nederland sirenes afgingen naar aanleiding van een concrete crisissituatie. Mensen weten simpelweg nog steeds niet hoe ze in die gevallen moeten reageren.”
Bij de Milieudienst Rijnmond komen overigens nog steeds klachten binnen over stankoverlast. De geur komt vrij op het terrein van Vopak in de Botlek. In totaal hebben sinds het bedrijfsongeval donderdag 533 mensen geklaagd. Zij roken een ziekenhuislucht.
Op het terrein van het tankoverslagbedrijf zijn schoonmakers volop bezig met het opruimen van het bluswater en het schuim dat op de giftige en bijtende ortho-kresol is gespoten. Het water moet eerst grotendeels worden verwijderd voordat opruimploegen met de gestolde vloeistof op het terrein aan de slag kunnen. De werknemers laten een laagje water op de stof staan om zo veel mogelijk te voorkomen dat er stank vrijkomt.