Overstromingkans is beter in te schatten
De kans op overstroming van rivieren en andere wateren in Nederland kan veel nauwkeuriger worden berekend. Daarom moeten de huidige normen, die in de jaren vijftig zijn vastgesteld, worden aangepast. Dat stelt ir. H. Voortman in zijn promotieonderzoek aan de TU Delft.
Zijn onderzoek naar bescherming tegen overstromingen heeft een nieuw model opgeleverd voor het nauwkeuriger ontwerpen van Nederlandse waterkeringen. Voortman promoveert komende maandag op het model, waarin techniek, economie en maatschappij met elkaar zijn verbonden. „In de huidige modellen zitten veel vereenvoudigingen ten opzichte van natuur en maatschappij. Technisch gezien is inmiddels veel meer mogelijk”, aldus de promovendus.
In het nieuwe model is Voortman op zoek gegaan naar een model om een optimale waterkering te berekenen en te ontwerpen. Hij kijkt daarbij naar windsnelheid, waterstand, golfhoogte en golfperiode. De Deltacommissie stelde in de jaren vijftig, mede naar aanleiding van de Watersnoodramp in 1953, maatregelen vast om Nederland te beschermen tegen het wassende water. Daarbij maakte ze alleen gebruik van statistische gegevens van de waterstanden.
„De mogelijke schade bij overstromingen is sinds de jaren vijftig aanzienlijk toegenomen door economische groei. Ook dat maakt een herziening van de normen noodzakelijk”, aldus Voortman. In zijn nieuwe model neemt Voortman ook de kosten van de waterkering en de schade bij overstroming mee en gebruikt hij veel meer informatie over het gedrag van de zee en van de waterkering.
Dit moet leiden tot een maatschappelijk aanvaardbaar beschermingsniveau. „Dit laatste is natuurlijk erg moeilijk. We proberen dan ook vooral de grenzen van een beslissing aan te geven op een zo volledig mogelijke manier. Het werkelijke beschermingsniveau is uiteindelijk een politieke keuze. Aan de andere kant moeten mensen wel begrijpen dat een 100 procent veilig gebied financieel niet haalbaar is.”
Voortman zou het model ook kunnen toepassen bij de rivieren die de afgelopen jaren in Nederland zijn overstroomd. „Naar aanleiding van de hoogwaterstanden van onder meer 1995 ontstond de maatschappelijke vraag naar maatregelen en is besloten om langs de Maas kades aan te leggen. Met mijn model kan een betere inschatting worden gemaakt voor een passend ontwerp, rekening houdend met bijvoorbeeld de rivierafvoer, de aanvaardbare risico’s en de kosten.”
Deze krant komt op 31 januari met een speciale bijlage over de watersnoodramp van 1953.