Stoomgemaal Mastenbroek krijgt forse opknapbeurt
Het laatste deel van de restauratie van het stoomgemaal in Mastenbroek kan mogelijk dit jaar nog beginnen. De stichting die zich inzet voor behoud van d’ Olde Mesiene heeft de financiën nagenoeg rond, zei voorzitter L. Sisouw de Zilwa dinsdag.
Na meerdere afwijzingen kreeg de stichting Oude Stoomgemaal Mastenbroek dan toch de toezegging waar ze zolang op had moeten wachten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (voorheen de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten) zal zeventig procent van de kosten op zich te nemen. Die toezegging is goed voor ruim 380.000 euro, zo meldt de rijksdienst. De provincie Overijssel wil nog eens vijftien procent betalen en het laatste deel komt vermoedelijk uit bijdragen van waterschap Groot Salland en de gemeente Zwartewaterland, aldus De Zilwa. „De rijksoverheid heeft altijd wel de noodzaak van restauratie ingezien. Het geld ontbrak alleen telkens.”Het gemaal uit 1856 is na al die jaren nog altijd nagenoeg intact gebleven. Ooit gebouwd om de Mastenbroekerpolder droog te houden, was het juist de lagere grondwaterstand die de machine bijna fataal werd. Ruim tien jaar terug werd geconstateerd dat de koppen van de houten palen die onder de fundering staan, verrot waren. „Ze stonden dan weer in water en dan weer droog. Funest voor dergelijke palen.”
Vorig jaar werd het fundament gerestaureerd. Zes betonnen palen stutten middels dwarsverbindingen de hoge schoorsteen van het gebouw. Damwanden zorgen er nu voor dat de fundering permanent onder water blijft staan. Dit voorjaar is die technisch gecompliceerde klus afgerond. Alleen zicht op de restauratie van de zichtbare delen, de muren en kozijnen van het pand zelf, leek tot de plotselinge toezegging van de rijksdienst ver weg. „Als je het gemaal zo in de polder ziet staan, is het een mooi aangezicht. Maar van dichtbij zie je de scheuren en de verrotte kozijnen.”
De stichting wil zo spoedig mogelijk de restauratie hervatten. De Zilwa hoopt dat het werk volgend voorjaar afgerond is. „Dan staat er een monument nog net zoals deze destijds gebouwd is.”