Tien banken VS mogen 68 miljard terugbetalen
WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) – Tien Amerikaanse banken mogen in totaal 68 miljard dollar aan verworven staatsteun terugbetalen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën dinsdag bekendgemaakt. De banken kregen forse kapitaalinjecties van de Amerikaanse overheid toen de kredietcrisis op zijn hevigst was.
„Na overleg met de belangrijkste toezichthouder per onderneming, heeft het ministerie besloten dat de ondernemingen in staat zijn het proces van terugbetalen af te gaan ronden", aldus een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Financiën. „Deze terugbetalingen zijn een bemoedigend signaal van financieel herstel, maar er is nog steeds werk te doen", zei Timothy Geithner, minister van Financiën.Het gaat om tien van de grootste Amerikaanse banken, waarvan het ministerie de namen niet bekend heeft gemaakt. Volgens het ministerie maken de banken een begin met aflossen „nu veel van hen met succes kapitaal hebben opgehaald bij private investeerders”. Ook hebben veel banken schuldpapier uitgegeven zonder staatsgarantie.
Veel banken kondigden direct aan de staat te gaan terugbetalen. Morgan Stanley is „blij om 10 miljard dollar TARP–geld terug te betalen met aantrekkelijke voorwaarden voor belastingbetalers”. TARP staat voor het zogeheten Troubled Asset Relief Program, ofwel het speciale overheidsfonds dat was opgericht om de banken te hulp te schieten. Capital One wil 3,55 miljard dollar aflossen, US Bancorp 6,6 miljard dollar en BB&T ruim 3,1 miljard dollar.
Vorige maand werden de negentien grootste banken van de Verenigde Staten onderworpen aan een zogeheten stresstest. De overheid wilde zien hoe ze zich staande zouden houden als het economische klimaat verder verslechtert. Daaruit kwam naar voren dat tien banken bijna 75 miljard dollar aan extra kapitaal moesten aantrekken. Dat lukte met opvallend veel succes. Verscheidene buitenlandse aandeelhouders bleken geld te willen steken in de Amerikaanse bankensector.
De banken willen de staatsleningen graag aflossen. Het legt ze allerlei beperkingen op, bijvoorbeeld met betrekking tot het voeren van een eigen strategie en het uitdelen van bonussen.