Perspectief voor afbouwen NZ-lijn
Het lijkt erop dat de Noord–Zuidlijn in Amsterdam afgebouwd gaat worden. Een commissie onder leiding van oud–minister Veerman adviseerde de hoofdstad donderdag om door te gaan met de aanleg van de metrolijn. Een meerderheid van de partijen in de Amsterdamse gemeenteraad steunt dit advies.
Volgens het Veerman–rapport is stoppen met de aanleg geen optie. Dat zou de stad zeker 1,7 miljard euro kosten, zonder dat het iets oplevert. Als de gemeenteraad begin juli definitief besluit om door te gaan met de aanleg, moet de stad echter wel een flink aantal maatregelen nemen. Zo moet het bouwproces nauwlettend in de gaten worden gehouden en moet de communicatie met bewoners beter.Raadsleden van coalitiepartijen PvdA en GroenLinks en van VVD en D66 lieten weten dat voor hun partij net als voor de commissie stoppen geen optie is, omdat dat de gemeente erg veel geld zou kosten en de lijn belangrijk is voor de stad. De SP reageerde teleurgesteld op het rapport.
Het megaproject zou volgens de commissie in totaal 3,1 miljard euro kosten, veel meer dan de 1,46 miljard die eerder was begroot. Veerman adviseert Amsterdam daarom nogmaals bij het rijk aan te kloppen om de rijksbijdrage van circa 1 miljard euro te vergroten. Reden hiervoor is, dat de aanleg van de lijn volgens de commissie een groot landelijk belang dient.
Meerdere partijen in de gemeenteraad kondigden donderdag aan het stadsbestuur inderdaad binnenkort te verzoeken om opnieuw met het kabinet aan tafel te gaan. Verantwoordelijk wethouder Hans Gerson wilde hier nog niet op reageren, maar volgens een gemeentewoordvoerster liggen nieuwe onderhandelingen over de rijksbijdrage „in de lijn der verwachting".
De bouw van de metrolijn heeft al tot veel problemen geleid. Zo verzakten vorig jaar tweemaal woningen aan de Vijzelgracht in de binnenstad. Na de zoveelste financiële tegenvaller stapte wethouder Tjeerd Herrema eerder dit jaar op.
Omwonenden van de metrolijn zeiden er nog niet gerust op te zijn dat de problemen bij de aanleg tot het verleden behoren. Buurtbewoonster Helena van Gelder zei bijvoorbeeld niets te zien in een ’vliegende brigade’ die snel kan optreden bij verzakkingen. „Ze zijn dan in twee uur ter plaatse. Maar in die tijd kan er al van alles gebeurd zijn".