Foto’s helpen nabestaanden Srebrenica
DEN HAAG (ANP) – Een nieuw fotoproject moet slachtoffers van de Srebrenica-genocide een gezicht geven. Nederlandse militairen stellen foto’s en video’s beschikbaar voor een databank, die wordt opgezet door Herinneringscentrum Westerbork.
Dat maakten de initiatiefnemers donderdag bekend in Den Haag. Daar gingen Dutchbat–veteranen en nabestaanden van slachtoffers van de genocide samen naar het Joegoslavië–Tribunaal.Op 11 juli, als de val van de moslimenclave in Bosnië–Herzegovina wordt herdacht, moeten de eerste resultaten er zijn. „Ik heb 280 niet eerder gepubliceerde foto’s aan de mensen in Westerbork en aan de nabestaanden gegeven", zegt ex–militair Wim Dijkema.
Hij werkte in juli 1995 voor het ministerie van Defensie als intern voorlichter in Srebrenica en is nu één van de drijvende krachten achter het fotoproject. „De tijd is hier rijp voor. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk Dutchbatters foto’s gaan opsturen".
Dijkema (60) maakte zelf onder meer beroemde foto’s van vrouwen en kinderen die door de Bosnische Serviërs in bussen en vrachtwagens werden afgevoerd. „Andere foto’s heb ik nooit gepubliceerd. Op deze 280 foto’s staan mannen en jongens uit Srebrenica. De nabestaanden zijn hier zeer mee geholpen".
Lange tijd was de verhouding tussen de nabestaanden van Srebrenica en Dutchbat–militairen uiterst gespannen. De slachtoffers maakten de militairen harde verwijten en er was weinig begrip over en weer. De laatste jaren is daar langzaam maar zeker verandering in gekomen. Er werden contacten opgebouwd tussen de groepen, onder meer dankzij bemiddeling van de kerkelijke organisatie IKV Pax Christi.
Deze week kwamen vertegenwoordigers van organisaties van Srebrenica–nabestaanden naar Nederland voor een ontmoeting met voormalige Dutchbat–militairen. Naast het bezoek aan het Joegoslavië–Tribunaal staat vrijdag nog een onderhoud met leden van de Tweede Kamer op het programma.
Suhra Sinanovic, die haar man en 23 familieleden verloor tijdens de oorlog in het oosten van Bosnië, is positief over de contacten met de Nederlandse veteranen en het fotoproject. „Het is goed om te zien dat Srebrenica nog leeft bij deze Dutchbatters. Ze zijn zich bewust van wat er is gebeurd. Die foto’s en video’s zijn erg belangrijk voor ons. Ik heb het gevoel dat ze bereid zijn ons te helpen".