Duiken in de vijver
Zwemmen in een vijver. Meteen zweven er beelden van glibberige waterplanten, happende vissen en troebel water voor ogen. Maar Bram Bostelaar uit Arnemuiden legde een zwemvijver aan en is enthousiast: „Het water is kraakhelder en zo’n vijver is een sierraad voor je tuin.”
„Als het lekker weer is, trek je je zwembroek aan en je duikt in het water. Heerlijk!” zegt Bostelaar. „Het mooie aan zo’n zwemvijver is dat het een onderdeel van je tuin is. Het ziet er natuurlijk uit. Een gewoon zwembad heeft vaak een felblauwe of witte bodem. Bovendien moeten daar chloor en chemicaliën in.”Volgens Louis Bootsma van Zwemvijver Advies in Duiven is er steeds meer vraag naar ”biologische zwembaden”. Hij adviseert mensen bij het aanleggen van een zwemvijver. „Een zwemvijver bestaat eigenlijk uit twee bakken”, legt hij uit. „In de ene zit alleen water. De andere is het filtergedeelte, met stenen, planten en bacteriën. Op een natuurlijke manier geef je sturing aan het water, zodat het helder blijft. Ik spreek liever van een biologisch zwembad. Bij het woord zwemvijver krijgen mensen het idee dat je tussen kikkers, vissen en planten zwemt, maar dat is niet zo.”
Sommige mensen houden wel vissen in het zwemgedeelte, maar Bootsma adviseert meestal dat niet te doen. Vissen produceren afval, wat het water sneller verontreinigt.
Eend
Bootsma merkt op dat een biologisch zwembad veel minder onderhoud vraagt dan een kunststof exemplaar. „Een ander voordeel is dat je hem kunt aanpassen aan de stijl van je tuin. Soms komen in de filterbak vogels badderen. Dat geeft een stukje gezelligheid, ook in de winter. Een zwemvijver trekt dieren aan.”
Bostelaar herkent dat. „De hele dag door scheren er zwaluwen over het water. Zelfs als je aan het zwemmen bent. Dat is erg leuk. Bij ons zit er ook steeds een eend in de vijver. Maar die jaag ik altijd weg. Want zo’n beest poept en daardoor krijg je snel algen in je vijver. Pas strooide er een boer kunstmest op z’n akker en die grenst aan onze tuin. Toen kwam er wat in onze zwemvijver. Binnen een dag zat hij vol met algen en het duurde een paar weken voor het weer weg was. Dus zoiets wil ik voorkomen.”
Linkse handen
Bootsma bezit zijn vijver inmiddels zes jaar. Het water is nog altijd het hele jaar door helder. Daar hoeft hij bijna niets voor te doen. „Soms moet ik wat bijplanten of wat snoeien, maar veel onderhoud heb ik er verder niet aan. Af en toe vallen er wat blaadjes in, die vis ik er weer uit.”
De zwemvijveradviseur spreekt van een trend. „Op het moment zie je veel strakke, moderne vijvers met natuursteen.”
Volgens Bootsma kan bijna iedereen zelf zijn tuin opsieren met een zwemvijver. „Sommige mensen hebben twee linkerhanden. Dan is het lastig, dus een klein beetje handigheid moet je wel hebben. Maar een beetje doe-het-zelver lukt het.” De kosten van een biologisch zwembad zijn afhankelijk van het formaat, de gebruikte materialen en de onderhandeltalenten van de bouwer. „Mijn eigen vijver van ongeveer 6 bij 3 meter kostte 4000 tot 6000 euro”, vertelt Bootsma.
Bostelaar besteedde 10.000 euro aan zijn exemplaar, die wat groter is. „Hij is 11 bij 8 meter en heeft een ronde vorm. Aan de kanten is de vijver 90 centimeter diep. Daarna komt een gedeelte van 1,50 meter en het midden is 2,10 meter. Je kunt er dus van ver in duiken. Ik heb een bouwbedrijf, dus daarvan had ik wat voordeel bij het bouwen. Met deze nieuwe ervaringen kan ik weer klanten helpen. Ik ben heel blij met de zwemvijver. Ik ken een huisarts die ook zo’n vijver heeft en volgens hem is het water zo helder dat je het kunt drinken. Hij neemt wel eens een slok als hij aan het zwemmen is.”
Extra dimensie
Een vijver geeft extra dimensie aan een tuin, vindt Harry Verloop, eigenaar van Verloop Vijverspeciaalzaak uit Hazerswoude-Dorp. „Ze zijn niet voor niets al jaren populair. Water is levend, fris en het sprankelt. Als je waterpartijen maakt, heb je ook nog het geluid van water erbij. Je kunt een tuin met planten hebben, maar een waterplas met mooie vissen geeft een extra dimensie”, zegt Verloop.
„Een groot nadeel is dat een vijver gevaarlijk is voor kleine kinderen. Je kunt dit oplossen met betongaas, maar het blijft opletten geblazen. Het beste kun je een hoek van de tuin afschermen.” Verloop helpt klanten bij het ontwerpen van hun tuinwatertje en levert alle artikelen die nodig zijn bij de aanleg ervan.
Wat zijn de trends? „Dat is lastig te zeggen. Sommige mensen willen graag een natuurvijver met enkel zuurstofplanten. Anderen hebben liever een grote koivijver. Tegenwoordig kun je een vijver op maat laten maken. Dat is wel echt een trend. Die zwemvijvers zijn ook iets van de laatste tijd. Ik vind ze grappig. Ik heb klanten die er vissen in houden, daar zwemmen ze dan tussen.”