Brussel: EU-voeding moet meer opvallen
Consumenten moeten Europese kaas, vlees en andere landbouwproducten makkelijker kunnen herkennen door betere etikettering.
Europees Commissaris Fischer Boel (Landbouw) heeft dat gisteren voorgesteld aan de EU-landen en Europees Parlement.Probleem voor Europese boeren is dat hun kwaliteitsproducten nu amper opvallen tussen goedkope niet-Europese producten van mindere kwaliteit. De producenten dreigen zo de concurrentie te verliezen.
„De Europese voedingssector heeft een welverdiende reputatie voor de hoge kwaliteit. Onze boeren moeten beter communiceren over de kwaliteit”, vindt Fischer Boel. Ze wil dat etiketten beter aangeven waar het product vandaan komt. Er moeten ook aparte aanduidingen komen als ”product van bergboer” en ”traditioneel product”. Namen van streekproducten, zoals parmaham en champagne, moeten beter internationaal beschermd worden.
Europarlementslid Mulder (VVD) reageert positief op het plan: „We liberaliseren de handel steeds meer, maar niet-Europese boeren hoeven zich niet te houden aan de strenge normen voor milieu en dierenwelzijn in Europa. In de winkels is dat verschil nu nauwelijks te zien”, aldus Mulder.
Hij stond aan de basis van het plan.