Ruimtevaart
Vroeger meende men dat de mens niet in staat zou zijn op de maan te komen. Maar de wetenschap is toegenomen en men belandt nu in verre oorden. Echter, wat heeft men zó ver te zoeken? En zijn de kosten de onderneming waard? Met de ruimtevaart schoot men, in eigen land, voor wel 2 miljard euro de lucht in! Wat levert het naar verhouding op? Al dit geld zou beter besteed zijn aan de armen en nooddruftigen (zie Ps. 40:8 berijmd). Denken de beter gesitueerden niet veel te weinig aan de ellendigen en geringen der aarde? Men zoekt het veelal steeds hogerop, ook in de ruimtevaart. Als het kon, zou men God wel van Zijn troon willen stoten, maar gelukkig is dat niet mogelijk, zie Obadja:4. Wie dus niet door de God des hemels neergestoten wil worden, kan zijn heil maar beter niet tussen de sterren zoeken. Wél bij de God des hemels. Daarvoor hoeven we niet verder te reizen dan naar onze binnenkamer, Matth. 6:6.
P. J. SchuitemakerVan Oldenbarneveltstraat 34
3882 CE Putten
De kop ”Onderwijsvrijheid serieus in gevaar” (RD 23-5) deed me schrikken. Een alarmsein over het christelijk onderwijs! Is men zich er wel voldoende van bewust hoeveel leed men een groot gedeelte van ons volk hiermee zou aandoen? Jarenlang hebben onze voorouders gestreden voor christelijk onderwijs. En nu zou het taboe zijn? Het doet me denken aan woorden uit ons volkslied: ”Oorlof, mijn arme schapen, die zijt in groten nood”. In dit opzicht heeft de welvaart van de laatste jaren ons geen welzijn gebracht, eerder een verwijdering van de basis. Want tot op heden is het bij maatschappijleer nog steeds duidelijk dat elk kind een vader en een moeder heeft. Laten we trachten dit zo te houden. Een ander ‘evangelie’ bestaat er niet. En mogen we daarop blijven hopen dat minister Plasterk in dezen van mening zal veranderen. De gebeden hiervoor liggen al wel aan de basis.
G. D. Jurriën
Hollevoeterlaan 49
2751 DT Moerkapelle
RD 19-3 kopte: ”Meer cellen voor 50.000 ongestraften”. Minister Hirsch Ballin deelde toen mee de komende drie jaar 500 cellen te willen reserveren om vrij rondlopende veroordeelden te kunnen opsluiten. Er blijken maar liefst 50.000 veroordeelden vrij rond te lopen die in de cel behoren te zitten. Justitie is het zicht op die groep helemaal kwijt. Het OM doet daarom via internet zelfs een oproep aan de burgers om de overheid te helpen deze veroordeelden op te sporen. Des te vreemder is het dat staatssecretaris Albayrak nu (RD 18-5) aangeeft maar liefst acht gevangenissen te willen sluiten. Door sluiting van deze acht locaties zouden er naast 1200 banen ook nog eens 1350 cellen verdwijnen. Als men daar de 500 Belgische gevangenen bij optelt die men voornemens is hier op te sluiten, hebben we straks zelfs 1400 cellen minder. Wordt het niet hoog tijd dat Albayrak op de koffie gaat bij Hirsch Ballin om zich bij te laten praten? Waarschijnlijk lopen er nu zelfs meer veroordeelden vrij rond dan er opgesloten zitten. En daarin zal ook niet snel verandering komen, omdat 70 procent van de gevangenen uit recidivisten bestaat. Kennelijk bevalt het rijkshotel hun erg goed – en de burger betaalt het wel, die 65.000 euro per gevangene per jaar. Maar de kostenbesparing die Albayrak wellicht beoogt, mag niet gerealiseerd worden door vermindering van het aantal cellen. Verstandiger zou het zijn om te besparen op de luxe. Een spartaanse aanpak in combinatie met een zeer sobere celinrichting zou het percentage recidivisten beslist doen dalen. Daarmee zouden land en volk gediend zijn.
J. M. Breeman
Ravelijnstraat 26
4102 AM Culemborg
De suggestie dat het „in de gaten houden” door de „internationale gemeenschap” het Turkse Mor Gabrielklooster heeft gered (RD 23-5), is nogal hoogdravend. Het klooster is 1600 jaar oud. Het is dus gedurende de gehele islamitische periode, meer dan 1300 jaar, ongeschonden gebleven. Hoeveel voorbeelden heeft de westerse wereld van joodse, indiaanse of Aboriginalheiligdommen die christelijke kolonisatie hebben overleefd? De christelijke Romeinen bijvoorbeeld gebruikten de tempel van Salomo als vuilnishoop. Wanneer het orthodoxe klooster in Europa had gelegen, had het de katholieke periode niet overleefd, en had het nu niet meer bestaan.
Abdul Haq Compier
p/a Oostduinlaan 79
2596 JJ Den Haag