De actualiteit van bisschop J. C. Ryle
De anglicaanse bisschop John Charles Ryle (1816-1900) heeft tijdens zijn leven veel gepubliceerd. Het zijn meest lezingen die hij voor studenten en predikanten heeft gehouden. Maar er zijn ook enkele bundels met preken van hem uitgegeven. Ze gaan altijd over aangelegen thema’s. ”Een veilig geleide” is een vertaling van enkele van deze preken.
Het is opmerkelijk dat de geschriften van een bisschop van de Anglicaanse Kerk, een kerk die toch half rooms is gebleven, geliefd zijn en gewaardeerd worden onder de bevindelijk-gereformeerden in Nederland. Ik denk dat er een stuk herkenning in meespeelt. De geschriften van bisschop Ryle hebben iets van ernst, oprechtheid en warmte in zich dat aanspreekt. Ze zijn vooral altijd op de Bijbel gefundeerd en op het hart van de lezer gericht. Wat dat betreft zijn ze tijdloos. Ik denk dat dit de verklaring is waarom er nog steeds belangstelling is voor wat hij heeft geschreven.De acht vertaalde preken die in deze bundel zijn opgenomen gaan over verschillenden onderwerpen. De eerste preek is mij het meest opgevallen. Ryle spreekt in die preek naar aanleiding van Job 12:8 over „wat de aarde ons leert.” Hij handelt daarin over het boek van de schepping en wat de schepping ons leert. In het Darwinjaar blijkt Ryle dan ineens actueel te zijn. Hij tekent de wijsheid van de Schepper, de val van de mens in verband met de aarde en komt uiteindelijk uit bij Christus, Die het leven uit de dood heeft voortgebracht.
Op eenvoudige wijze laat Ryle het licht van de Schrift op de schepping en onderhouding van de aarde vallen. Het is een preek die in het jaar van spanning tussen evolutie en schepping bijzonder actueel te noemen is. Ik zou de broeders ouderlingen, mede met het oog op de jeugd, aanraden deze preek in de kerk te lezen.
”Winst en verlies” is eveneens zo’n preek die in onze tijd van jagen naar geld en goed bijzonder aanspreekt. In verband daarmee wil ik ook de preek ”Wees tevreden” noemen. De Bijbelse tevredenheid of vergenoeging wordt daarin naar voren gebracht.
Bisschop Ryle mag naar onze maatstaven dan niet ‘bevindelijk’ zijn, maar de manier waarop hij spreekt over de geloofsrelatie met Christus, is warm, Bijbels en dus in de ware zin bevindelijk. Hij leert met nadruk in de preek ”Een beslissende vraag” dat we geen collectief, maar een persoonlijk geloof en een persoonlijke relatie met Christus moeten hebben. Bisschop Ryle heeft een boodschap voor de slechtste mens. Hij kan die hebben, zegt hij, omdat Jezus Christus in de wereld is gekomen om de zondaren zalig te maken.
Dit komt sterk naar voren in de preek ”Vergeefse genade”. Ryle waarschuwt echter niet minder ernstig wanneer hij zegt: „Wie nooit waarlijk berouw heeft gehad over de zonde, wie nooit waarlijk met Christus werd verenigd, wie er niet naar staat om in overeenstemming met zijn hoge roeping te wandelen, zij allen hebben de genade Gods tevergeefs ontvangen.”
N. A. Eikelenboom zorgde voor de vertaling in het Nederlands. Hij heeft dit correct en goed leesbaar gedaan.
N.a.v. ”Een veilig geleide”, door J. C. Ryle; uitg. Den Hertog, Houten, 2009; ISBN 978 90 331 2177 7; 102 blz.; € 13,50.