Buitenland

„Beleid VS averechts voor mensenrechten”

De Verenigde Staten maken de eerbiediging van mensenrechten ondergeschikt aan de wereldwijde strijd tegen het terrorisme. Dat beleid ondermijnt daarmee juist die strijd tegen het terrorisme.

Van onze correspondent
15 January 2003 10:14Gewijzigd op 14 November 2020 00:04

Dat stelt het jaarrapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat dinsdag in Washington werd gepresenteerd. „Wij zien in het algemeen al dat de steun voor de internationale strijd tegen het terrorisme afneemt. Die trend wordt nog versterkt doordat de VS in deze campagne de eerbiediging van de mensenrechten ondergeschikt maken, niet alleen in eigen land, maar ook daarbuiten”, aldus directeur Kenneth Roth van Human Rights Watch.

Hij bekritiseerde onder meer de behandeling van wat Amerika „vijandelijke strijders” noemt die gevangen worden gehouden op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay op Cuba. „Amerika is beslist niet de grootste boosdoener op het gebied van mensenrechten, maar als zo’n prominent land zo makkelijk omgaat met dit beginsel dan heeft dat navolging in andere landen. Vooral als Washington die landen nodig heeft in de strijd tegen de terreur en de andere kant op kijkt als de mensenrechtensituatie daar niet deugt”, aldus Roth.

Dat ondermijnt de steun voor de strijd tegen het terrorisme volgens hem. Roth wijst op de situatie in Pakistan, dat door de VS wordt beschouwd als een belangrijke bondgenoot in de wereldwijde antiterreurcampagne. Sinds de militaire campagne tegen het Taliban-regime in Afghanistan heeft generaal Pervez Musharraf zijn militaire greep op Pakistan verder versterkt. Dat leidde tot anti-Musharraf en anti-Amerikaanse gevoelens die bij de verkiezingen vorig jaar tot uitdrukking kwamen in ruime overwinningen voor anti-Amerikaanse partijen.

Voor een succesvolle strijd tegen het terrorisme is de steun van bevolkingen nodig, maar het Amerikaanse beleid vervreemdt volgens Human Rights Watch bevolkingen juist van zich door het op een akkoordje te gooien met regimes die in naam van de strijd tegen het terrorisme hun repressie van bepaalde groepen opvoeren. Het jaarrapport noemt onder meer het Chinese beleid ten aanzien van het onafhankelijk gezinde Xinjiang en Moskous beleid tegenover Tsjetsjenië. Ook Israël krijgt een veeg uit de pan, omdat dit land zich onder Amerikaanse „bescherming” momenteel vrijer zou voelen om harder op te treden tegen de Palestijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer