Vier huizen met elk een kruis
Titel:
”Een geschenk uit de hemel”
Auteur: Beverly LaHaye en Terri Blackstock
Uitgeverij: Voorhoeve, Kampen, 2002
ISBN 90 297 1730 0
Pagina’s: 352
Prijs: € 18,95. Ieder huis zijn kruis. Dat is de werkelijkheid in de vier huizen op een plein ergens in de Verenigde Staten. Als één gezin onder het kruis dreigt te bezwijken, komt de buurt in actie. Nood verbroedert, zo laten Beverly LaHaye en Terri Blackstock in hun nieuwe roman ”Een geschenk uit de hemel” zien.
Beverly LaHaye heeft al meer titels op haar naam staan. De meeste schreef ze samen met haar man Tim en gaan over relaties en opvoeding. Dit keer sloegen Beverly LaHaye en Terri Blackstock de handen ineen en publiceerden ”Een geschenk uit de hemel”. Terri geniet door haar eerdere romans ook al enige bekendheid.
In de eerste vier hoofdstukken gaan de schrijfsters de vrouwen uit de vier huizen langs. Om te beginnen is daar Brenda Dodd, een christin met hart voor haar kinderen. Ze geeft hen thuis onderwijs. Joseph, haar zoontje van negen, wordt echter ziek en uiteindelijk blijkt dat hij hartklachten heeft.
Verder is er Sylvia Bryans, die niet goed weet hoe ze de draad weer moet oppakken als het laatste kind het huis uit is. Haar man wil als zendingsarts naar Nicaragua, maar daar wil ze vooralsnog niets van weten. Cathy Flaherty is de derde. Als gescheiden vrouw staat ze voor de zware opgave om drie tieners in het rechte spoor te houden. Tory Sullivan, ten slotte, is een getrouwde vrouw met twee kleine kinderen. Ze zet alles op alles om een boek te schrijven, maar het loopt op niets uit. De kinderen beschouwt ze meer als handenbinders dan als gelukbrengers.
De verschillen in dit buurtje zijn dus redelijk groot en de onderlinge band is niet bijzonder hecht. Tot de situatie rond Joseph Dodd echt ernstig wordt. Zijn ziekenhuisopname loopt behoorlijk in de papieren en de verzekering dekt niet alles. De buurt slaat de handen ineen om hen aan geld te helpen. Ook de andere karweitjes pakken ze gezamenlijk op. De een zorgt voor de kinderen, de ander houdt de tuin bij. Zelfs de pubers van Cathy steken hun handen uit de mouwen.
Een harttransplantatie is het enige dat Josephs leven nog kan redden. De grote vraag is echter of er op tijd een hart voor hem beschikbaar is. Brenda is in dit alles de rots in de branding. Haar man gelooft niet in God en dat maakt haar kruis nog zwaarder. Groot is de opluchting als er een geschikt hart voor hun kind is en hij de operatie goed doorstaat.
Sterk
De beschrijvingen van de zeer uiteenlopende gezinssituaties zijn sterk en dat maakt het boek realistisch. Sommige oplossingen getuigen echter van minder realiteitszin. Zo vertelt Brenda in het ziekenhuis aan Tory, de moeder met jonge kinderen die schrijfster wil worden, dat ze er alles aan heeft gedaan om Joseph een goed leven te geven en hem ook voor te bereiden op de eeuwigheid. Over de praktijk bij andere moeders zegt ze dan letterlijk: „Eigenlijk wensten ze dat ze geen kinderen hadden, omdat die hun manier van leven beperken en hun doelen in de weg staan.” Volgens de auteurs dacht ze er niet eens aan dat dit ook Tory’s situatie was. Opeens ziet Tory in hoe verkeerd ze bezig is en wijdt ze zich vervolgens helemaal aan haar man en twee kinderen.