Zuivere zeelucht tegen ziektes
Een welzijnsparadijs, zo roemen Duitsers hun waddeneiland Norderney. De zuivere zeelucht, frisse wind, stralende zon en het koele water zouden tal van aandoeningen genezen. Maar ook aan wie kerngezond is, heeft het chic kuuroord genoeg te bieden.
Vanuit de lucht ziet Norderney er idyllisch uit: zeehonden op het wad, gekleurde stoelen op het strand en tientallen rode daken te midden van een groen, heuvelachtig landschap. Terwijl de passagiers genieten van het uitzicht, doet de piloot verwoede pogingen om het vliegtuig in evenwicht te houden. De wind schudt de kleine Cessna 170 driftig heen en weer. Na een paar enerverende minuten zet het toestel zijn wielen op de grond op Norderney.In de gelijknamige hoofdplaats van het eiland is er weinig van het idyllische beeld over. Het hart van Norderney bestaat uit een conglomeraat van luxe hotels, klinieken, restaurants, cafeetjes en winkels. Vooral het grote aantal apotheken, reformwinkels, juweliers en chique banketzaken valt op. Dames met glanzende hakschoenen en dito handtasjes en heren in colberts flaneren over de boulevard.
Het eiland is al meer dan 200 jaar een voornaam kuuroord. Het trekt bezoekers vooral vanwege zijn gezonde klimaat. Volgens folders zou alleen het inademen van de zilte zeelucht op longlijders, mensen met hartkwalen en reumapatiënten al een heilzaam effect hebben.
Brochures lokken gasten met zinsnedes als: „Bij een wandeling langs de branding verwent u uw luchtwegen met ultrafijn zeewateraerosol. De voortdurende massage van de wind komt de huid ten goede, het bad in de koele zee traint de bloedsomloop en de warmteregulatie van het lichaam.”
Thalassocentrum
Herbert Visser, hoofd toerisme van Norderney, beaamt dat veel toeristen naar het eiland komen vanwege het klimaat. „We hebben relatief veel zon en een schone zeelucht, doordat er zich hier geen fabrieken bevinden; dat trekt bezoekers aan. De meesten mensen willen hier alle stress achter zich laten en een paar dagen tot zichzelf komen.”
Door de eeuwen heen is er op Norderney rondom het gezondheidstoerisme een complete industrie ontstaan. Een badhuis uit 1931, een van de oudste van Europa, is omgetoverd tot het grootste thalassocentrum van Duitsland. Bij thalassotherapie krijgt de gast een behandeling met zeewater en zeealgen, waar artsen al eeuwenlang een geneeskrachtige en ontspannen werking aan toeschrijven. Achter de deuren gaat een wereld van warme golfslagbaden, bubbelbaden, massagewatervallen, sauna’s en natte betegelde gangen schuil.
Voor nog meer waterplezier is er voor de bezoeker een zeewatergolfbad met glijbaan, een grot en whirlpoolcomplex. Gasten kunnen verblijven in het naastgelegen Kurhotel. Met zijn witte vierkante kasteeltorens heeft het een luxe uitstraling.
Pal naast het badhuis bevindt zich het Conversationshaus, een ontmoetingshuis, dat met zijn imposante pilaren en bogen herinnert aan glorieuze tijden. Friedrich Wilhelm von Halem, eerste directeur en oprichter van kuuroord Norderney, liet het gebouw in 1799 bouwen. Bezoekers konden zich er na het kuren terugtrekken om met elkaar te praten en zich te vermaken.
Anno 2009 is het gebouw na een ingrijpende renovatie veranderd in een multifunctioneel centrum. In de centrale hal bevinden zich een restaurant en de VVV. Op zitjes met gebloemde bekleding rusten bezoekers uit of internetten ze achter een van de computers in de hal.
In de zomermaanden kunnen toeristen zo’n drie keer per dag terecht in het Conversationshaus voor een gratis concert in een van de belendende zalen. Op deze nazomermiddag luistert slechts een handjevol mensen naar het Budapester Salonorkest, dat enthousiast diverse klassieke stukken ten gehore brengt. In de aangrenzende bibliotheek zijn gratis boeken te leen en liggen dagelijks verse kranten en tijdschriften.
NorderneyCard
In het Bademuseum, dat is gevestigd in het voormalige openluchtzwembad, kan de bezoeker zich verdiepen in de historie van kuren op Norderney. In glazen vitrines zijn onder andere reisbenodigdheden van vroeger uitgestald, zoals een geborduurd damestasje uit 1850, een van de eerste scheerapparaten uit 1950, reiswekkers, strijkijzers en föhns.
Voor wie niet van kuren houdt, is er op Norderney ook genoeg te doen. Met de NorderneyCard, een kortingskaart voor toeristen, is het mogelijk om ’s avonds tegen een gereduceerd tarief een bezoek brengen aan een concert, het Kurtheater of een cursus schilderen of meditatie te volgen.
Stadshistoricus Manfried Bätje geeft een paar keer per week een rondleiding door de stad Norderney, waar nog veel van de historische gebouwen behouden zijn gebleven. De bezoeker kan hele straten met biedermeierhuizen en classicistische gebouwen uit de negentiende eeuw bewonderen.
Informatiecentrum
Het middengedeelte van het eiland is heel geschikt om per fiets te verkennen. De fietspaden zijn breed en leiden langs bos en duin. Een bezoek aan de vuurtoren uit 1874 is een leuke afwisseling. De 54 meter hoge toren, waarvan de lichtstraal op 37 kilometer afstand te zien is, telt 253 trappen. Zijn vuur draait als enige aan de Duitse kust linksom.
Aan het oostelijke einde van het eiland ligt, sinds zijn stranding in 1968, op het strand het wrak van een mosselbaggerschip. Bij de reddingsactie van het op een zandbank gelopen schip zoog het zich vast. Nu is het wrak een herkenningsteken.
Een informatiecentrum geeft een uitgebreid beeld van de flora en fauna van het eiland, onderdeel van Nationaal Park Waddenzee. Hoewel het in het echt zien van konijnen, fazanten en tientallen soorten watervogels natuurlijk veel leuker is. En gezonder, als je de Norderneyers moet geloven.
Meer informatie: www.norderney.de en www.duitsverkeersbureau.nl.
Veertien kilometer lang
Het eiland Norderney, dat behoort tot de Duitse deelstaat Nedersaksen, is ongeveer 14 kilometer lang en 2 kilometer breed en telt circa 6000 inwoners.
De gelijknamige hoofdplaats ligt aan de westkant van het eiland en is een belangrijke badplaats.
Het eiland is per veerboot te bereiken vanuit het Duitse Norddeich en heeft tevens een vliegveld. Het is met Borkum het enige niet-autovrije eiland van de zeven Oost-Friese waddeneilanden.
Jaarlijks bezoeken ruim 425.000 gasten het eiland, voornamelijk afkomstig uit Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Nederland. Zo’n 20 procent van de bezoekers komt naar Norderney om te kuren.
Directeur Wilhelm Loth van kuuroord Norderney hoopt dat het aantal gasten in de zomer niet toeneemt. „Anders wordt het eiland te vol en kunnen we onze bezoekers niet de gevraagde rust bieden.”