Ook goed om te weten
Het eerste vakantiegeld werd in 1947 door het bedrijfsleven uitbetaald en bedroeg op dat moment 2 procent van het jaarloon.
Waarom wordt vakantiegeld in mei uitbetaald?Het wordt tegenwoordig door nagenoeg alle bedrijven uitbetaald in mei. In de wet ligt vast dat het uiterlijk in juni moet zijn uitgekeerd. In cao’s of individuele overeenkomsten mag daarvan worden afgeweken. Het percentage vakantiegeld steeg in de loop der tijd. Bij invoering van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM) in 1969 was het 6 procent. Inmiddels is het bijna standaard 8 procent.
Er blijft netto minder van over dan van een maandsalaris. Hoe zit dat?
Het vakantiegeld is ruwweg gelijk aan een maandsalaris, maar onder de streep blijft er inderdaad beduidend minder van over. Gewoon loon wordt belast tegen een progressief tarief: een stukje tegen laag, een stukje tegen gemiddeld en een deel tegen hoog tarief. De schijven van de inkomstenbelasting worden in het klein toegepast op elk maandsalaris. En er gelden heffingskortingen. Het vakantiegeld profiteert daarvan niet en wordt belast als ”boven op het jaarinkomen”: met bijna 42 procent. Op de loonstrook heet dat ”bijzonder tarief”, maar het is het gewone tarief voor elke euro boven op het standaardsalaris. Ook voor een eventuele dertiende maand geldt dit.
Sommigen vinden vakantiegeld maar ouderwets en vinden dat ze zelf wel kunnen sparen. Met andere woorden: geef het er maandelijks bij. Is dat slim?
Inderdaad gaan die stemmen op. Ook omdat veel mensen niet alleen meer in de zomer op vakantie gaan. Toch: 78 procent van de Nederlanders hecht nog aan vakantiegeld op de manier zoals dat nu naar ze toekomt. Het is ingeburgerd, mensen ervaren het als prettig. Vooral jongeren hebben soms liever dat het wordt ingeruild voor een hoger uurloon, zo blijkt uit onderzoek. Sommige werkgevers, zoals supermarkten en in de horeca, morrelen daarom inderdaad aan het vakantiegeld. Meestal is er in dat geval sprake van een keuzemogelijkheid. Wie het maandelijks uitgekeerde vakantiegeld telkens gedisciplineerd op een spaarrekening zet, heeft een rentevoordeel ten opzichte van uitbetaling in mei.
Hoe zit het met veelverdieners?
Bij wie meer verdient dan drie keer het minimumloon mag de werkgever afwijken van het percentage van 8 procent. Voor 2009 is de minimumvakantietoeslag 1325,95 euro bruto. Het wettelijk maximumvakantiegeld is daarmee 3978 euro bruto.