Binnenland

Dordrecht laks bij herstel fundering

De gemeente Dordrecht heeft bij het aanpakken van de gemeentelijke funderingsproblematiek tussen 1987 en nu forse steken laten vallen. Dat concludeert de Rekenkamer Dordrecht in een woensdag verschenen rapport.

Van onze verslaggever
22 May 2009 08:07Gewijzigd op 14 November 2020 07:58
Omdat het grondwaterpeil ­in Dordrecht daalt, trad bij zo’n 1200 woningen paalrot op in de houten fundering. foto ANP
Omdat het grondwaterpeil ­in Dordrecht daalt, trad bij zo’n 1200 woningen paalrot op in de houten fundering. foto ANP

Omdat het grondwaterpeil ­in Dordrecht daalt, trad bij zo’n 1200 woningen paalrot op in de houten fundering. Volgens de rekenkamer kreeg de gemeente de problemen te laat in beeld en verlopen de inmiddels in gang gezette herstelwerkzaamheden traag.Al in 1987 waarschuwde een ambtenaar dat lekkende rioolbuizen in Dordrecht konden zorgen voor een daling van het grondwaterpeil, doordat een deel van het grondwater via de riolering zou wegstromen. Het ingenieursbureau Wareco deed daarop grondwateronderzoek in 37 wijken en stelde dat er 16 waren waarin mogelijk funderingspalen waren aangetast. Slechts in vijf wijken waarin toch rioolwerken moesten worden vernieuwd, mocht Wareco ook een aanvullend funderingsonderzoek uitvoeren. In de overige elf wijken gebeurde dat, onder druk van bewoners, pas in 2001 toen de gemeente eindelijk voor een stadsbrede benadering koos.

Tot 2008 zijn 3386 woningen bekeken. De circa 1200 eigenaren van huizen met een beschadigde fundering werden daarover via een technisch ingewikkeld rapport geïnformeerd. Ongeveer de helft van hen besloot met een –volgens de rekenkamer weinig aantrekkelijke– subsidieregeling de problemen zelf aan te pakken. Hoewel de gemeente als taak had de resterende 600 huiseigenaren schriftelijk tot actie te manen, is dat volgens de Rekenkamer slechts zeven keer gebeurd.

Slechts bij zo’n 35 procent van de circa 1200 probleemwoningen is de fundering inmiddels vervangen, zegt directeur D. V. Hindriks van de Rekenkamer Dordrecht. „Het komt erop neer dat ruim twintig jaar nadat de eerste signalen kwamen 65 procent van de problemen nog niet is opgelost.”

De Belangen Vereniging Funderings Problematiek Dordrecht probeert de schade via een juridische procedure te verhalen op de gemeente, omdat ze vindt dat deze het riool beter had moeten beheren. Hindriks: „Het is aan de rechter om daar uitspraak over te doen. De woningwet zegt onder meer dat gemeenten op de kwaliteit van de woningvoorraad moeten toezien. Wij kijken puur naar hoe Dordrecht daarmee is omgegaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer