Kamer achter urennorm scholen
Middelbare scholen moeten minimaal 1000 uur gaan lesgeven. Ouders en leerlingen krijgen een steviger vinger in de pap bij het invullen van de lessen. De Tweede Kamer staat achter de voorstellen van staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) voor aanpassing van de urennorm. Wel moet goed in de gaten worden gehouden of de ouders daadwerkelijk meepraten.
Oppositiepartijen zijn bang dat scholen leerlingen nog steeds met nietszeggende activiteiten zoet zullen houden om het verplichte aantal uren te halen. In de plannen van Van Bijsterveldt krijgen ze meer vrijheid om de lessen zelf in te vullen. De staatssecretaris gaat ervan uit dat de scholen er geen potje van zullen maken. Bovendien houdt de onderwijsinspectie in de gaten of scholen goed les blijven geven.Om genoeg lesweken te hebben om de norm te halen, wordt de zomervakantie verkort van zeven naar zes weken. Leerlingen krijgen in ruil vijf roostervrije dagen gedurende de rest van het schooljaar. Docenten kunnen deze dagen gebruiken voor scholing of andere activiteiten. Op de vraag van PvdA–Kamerlid Besselink of scholen die roostervrije dagen ook als vakantie voor de docenten mogen bestemmen, antwoordde Van Bijsterveldt bevestigend. Maar ze riep de scholen wel op deze dagen te benutten om de werkdruk te verlagen.
De oppositie bleef erbij dat scholen niet genoeg geld krijgen om de verplichte uren te kunnen geven. De PvdA zette daar de afgelopen maanden ook vraagtekens bij maar liet zich woensdag door Van Bijsterveldt overtuigen dat er genoeg extra geld naar de scholen gaat om de urennorm te kunnen halen. Als scholen verstandig met hun geld omgaan, moet dat kunnen, vindt zij.
Ruim anderhalf jaar geleden protesteerden scholieren in het hele land tegen de norm van 1040 uur. Om deze te halen, zouden leerlingen tijdens ’ophokuren’ vaak hun tijd zitten te verdoen. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wilde de norm omlaag en zag deze het liefst helemaal verdwijnen.