Somalische piraten blij met berechting
De vijf Somalische piraten die maandag in Rotterdam terechtstaan in het eerste piratenproces in Nederland zijn blij hier te worden veroordeeld. De misdadigers zien het als een uitgelezen kans om de ellende van hun thuisland te ontvluchten.
„Mijn cliënt heeft het erg naar zijn zin in Nederland”, zei advocaat Willem-Jan Ausma, die een van de Somaliërs verdedigt, zondagavond op Radio 1.Ausma zou zijn cliënt hebben uitgelegd dat hij moet rekenen op vier jaar celstraf, maar dat hij daarna een goede kans maakt op een verblijfsvergunning. De Somaliër, die in de gevangenis een opleiding wil volgen en daarna zijn familie wil laten overkomen, was dolblij met Ausma’s betoog.
De kaper zou uit een armoedig Somalisch dorp komen, waar de strengislamitische wet de sharia geldt.
Hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops zegt maandag in het AD dat de rechtszaken tegen Somalische piraten een „aanzuigende” werking hebben. Na hun straf kunnen ze vermoedelijk niet worden uitgeleverd vanwege de onveilige situatie in Somalië.
„Dit kan een prikkel zijn voor kapers zich expres te laten oppakken”, zegt Knoops. „Justitie in Nederland moet ervoor beducht zijn dit fenomeen te importeren. Ik kan me niet voorstellen dat ze na hun veroordeling vrijwillig teruggaan.”
Volgens de hoogleraar is een internationaal tribunaal de oplossing: „Dan ben je direct van een hoop problemen af.” Europa is verdeeld over een tribunaal. Alleen Rusland en Duitsland zijn er positief over.
De VVD in de Tweede Kamer is van mening dat Somalische piraten die in Nederland worden berecht na het proces onmiddellijk als ongewenst vreemdeling moeten worden aangeduid. De woordvoerders Teeven en de Krom geven aan dat ze na het uitzitten van hun straf direct uit Nederland moeten verdwijnen. Zo niet, dan zouden deze ex-piraten iedere keer opnieuw in hechtenis moeten worden genomen.
De vijf Somaliërs die maandag terechtstaan vielen op 2 januari in de Golf van Aden het koopvaardijschip Samanyulo aan. Ze zouden onder meer een raketwerper en andere vuurwapens hebben gebruikt tegen het schip, dat voer onder Antilliaanse vlag. De bemanning van het schip weerde de aanval af met brandspuiten en lichtkogels, waarna de Deense marine het vijftal uit het water viste. In februari zijn zij aan Nederland overgedragen.
De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Reders waarschuwde haar leden vorige week geen gewapende beveiligers in te huren voor schepen die langs Somalië varen. Voorzitter Tineke Netelenbos ziet veel meer in het aan boord nemen van gewapende Nederlandse mariniers. Het kabinet neemt daarover binnenkort een besluit.