Van inflatie naar deflatie naar reflatie
Het deflatiespook dat enkele maanden geleden op de financiële markten angst zaaide, lijkt alweer van het toneel verdwenen. De vrees is nu dat de ingrepen waarmee centrale banken deflatie hebben voorkomen, zullen leiden tot scherpe inflatie.
„Men heeft het nu over reflatie. Een grote angst voor de toekomst is een explosie van inflatie”, zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.Een jaar geleden maakte Europa zich ook al grote zorgen over de prijzen. Hij verwachtte dat de prijsstijging in 2009 slechts matig zou afzwakken.
Niet lang daarna brak de financiële crisis in alle hevigheid los en zakte de wereldeconomie in. Overal doken vergelijkingen op met de grote depressie uit de jaren dertig. De vrees voor een zogeheten deflatoire spiraal kreeg de overhand.
Om dit te voorkomen hebben centrale banken hard ingegrepen. Op grote schaal hebben zij geld in het financiële systeem gepompt.
Het lijkt te werken. Als energie en voedsel buiten de cijfers worden gelaten, hebben Amerikanen sinds oktober de prijzen elke maand zien stijgen.
Datzelfde onorthodoxe ingrijpen is weer reden voor zorg. De angst bestaat dat centrale banken te laat en te langzaam het overtollige geld uit het systeem zullen halen met scherpe prijsstijgingen als gevolg. De beroemde econoom Milton Friedman verwoordde het principe hierachter als volgt. „Inflatie is altijd en overal een monetair fenomeen.”