Economie

ASMI krijgt speelruimte

Chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) heeft gisteren een gevoelige overwinning geboekt op zijn activistische aandeelhouders Hermes en Fursa. Aandeelhouders verleenden tijdens de jaarlijkse vergadering de Stichting Continuïteit ASMI een optie tot verkrijging van preferente aandelen.

Redactie economie
15 May 2009 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 07:55
Chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) heeft gisteren een gevoelige overwinning geboekt op zijn activistische aandeelhouders Hermes en Fursa. foto ANP
Chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) heeft gisteren een gevoelige overwinning geboekt op zijn activistische aandeelhouders Hermes en Fursa. foto ANP

Meerderheid van aandeelhouders schaart zich in vergadering achter chipfabrikant Hiermee heeft de stichting, die het bedrijf moet beschermen tegen vijandige overnamepogingen, een belangrijke troef in handen.

De chipmachinefabrikant verkeert al ongeveer een jaar in conflict met de twee grootaandeelhouders.

Zij eisen het vertrek van topman Chuck del Prado. Hij zou volgens hen het bedrijf niet sterk genoeg leiden en de mogelijkheden van ASMI onvoldoende commercieel uitbuiten.

Om het wegsturen van Del Prado tijdens een aandeelhoudersvergadering vorig jaar te voorkomen, wierp ASMI via de stichting een beschermingswal op in de vorm van uitgifte van preferente aandelen. Deze beschermingsconstructie is nu tijdens de vergadering tijdelijk opgeheven, maar kan door de optie op elk moment weer worden opgetuigd.

ASMI kreeg een meerderheid van de aandeelhouders achter het verlenen van de optie aan de stichting, ondanks de beslissing van de ondernemingskamer woensdag dat de stichting zelf hierover niet mee mocht stemmen.

Recent verworven belangen door chipmaker Intel en Tokyo Electronics hebben hierbij waarschijnlijk een beslissende rol gespeeld.

Hermes en Fursa stapten een jaar geleden al naar de rechter om de beschermingsconstructie aan de orde te stellen.

De ondernemingskamer verwees de partijen echter terug naar de onderhandelingstafel. Hierna werd een tijdelijk akkoord gesloten, dat inmiddels door blijvende onenigheid over de positie van de topman, weer van tafel is.

De machtsstrijd binnen ASMI beperkt zich niet tot het conflict tussen de grootaandeelhouders en ASMI zelf.

In april werd de financieel directeur van ASMI, Naud van der Ven, door de raad van commissarissen weggestuurd omdat hij het vertrek van Del Prado eiste. Eerder vertrok commissaris Leon van den Boom vanwege onenigheid.

De procedure bij de ondernemingskamer werd dit jaar nieuw leven ingeblazen.

Aandeelhouders willen dat er een onderzoek komt naar wanbeleid bij ASMI. De rechter stuurde de partijen deze week weer terug naar de onderhandelingstafel. Voor 5 juni moeten ze eruit zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer