Ministers twisten over krediet
De ministers Bos en Van der Hoeven staan lijnrecht tegenover elkaar over de vraag of Nederlandse banken wel of niet moeilijker geld uitlenen aan bedrijven.
Van der Hoeven (Economische Zaken) stelt hier aan de lopende band klachten over te krijgen van bedrijven uit MKB- en VNO-kringen. Ze gaat vertegenwoordigers van banken er nog deze maand op aanspreken.Eind vorig jaar kibbelden Bos (Financiën) en Van der Hoeven ook al over de vraag of banken de geldkraan naar particulieren hebben dichtgedraaid.
Volgens de CDA-bewindsvrouw blijkt nu ook uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) dat banken de afgelopen tijd hun regels voor het verstrekken van leningen hebben verscherpt. „Als er problemen zijn, wil ik weten waar die zitten. Gezonde bedrijven moeten niet in de problemen komen door de strengere regels”, aldus Van der Hoeven.
Bos werd dinsdag naar de Tweede Kamer geroepen over de DNB-cijfers. Daaruit blijkt volgens hem niet dat de kredietverlening stokt.
Die steeg tussen december 2007 en december 2008. De groei ging op maandbasis in januari en februari van dit jaar door. Pas in maart was er ten opzichte van februari een lichte daling. En die is volgens Bos niet abnormaal, want de Nederlandse economie is fors (3,5 procent) aan het krimpen.
Er is volgens Bos daarom ook geen sprake van oneerlijk of disproportioneel gedrag van banken. Het is, aldus Bos, ook logisch en niet onredelijk dat banken soms strenger naar kredietaanvragen kijken, gezien de economische risico’s. „Banken die onverantwoorde risico’s nemen, gaan uiteindelijk kapot en dan zijn heel gewone burgers en bedrijven daar de dupe van.”
Ook ABN AMRO en ING ontkennen dat de geldkraan is dichtgedraaid. DNB zelf stelde in april nog dat de kredietverstrekking op peil blijft. DNB-president Nout Wellink herbevestigde dat gisteravond op televisie. „De balansen van de banken krimpen, maar worden geleidelijk gezonder”, aldus Wellink, die aangaf dat de kredietverlening in maart welliswaar terugliep, maar dat dit gewoon is bij een economie die vertraagt.
Een meerderheid in de Kamer vond de uitleg van Bos en de cijfers van DNB zo verwarrend dat de PvdA-bewindsman voor donderdagmiddag duidelijkheid moet geven in een brief aan de Kamer.