Economie

Bos voor stresstest bij banken EU

Minister Bos (Financiën) vindt dat alle grote banken in de EU moeten worden onderworpen aan een zogeheten stresstest. Volgens Bos overleggen de toezichthouders op de financiële markten, zoals De Nederlandsche Bank in Nederland (DNB), inmiddels over een dergelijke actie op Europese schaal.

Redactie economie
6 May 2009 08:44Gewijzigd op 14 November 2020 07:51
BRUSSEL - Minister Bos vindt dat banken mee moeten doen aan een stresstest. Foto ANP
BRUSSEL - Minister Bos vindt dat banken mee moeten doen aan een stresstest. Foto ANP

Bij een stresstest wordt beoordeeld hoe banken zich houden als de economie verder verslechtert.„Van mij had het overigens niet op Europees niveau gehoeven”, nuanceerde Bos dinsdag in Brussel na EU-beraad van ministers van Financiën. „Misschien hooguit de criteria voor de test.”

Eerder op de dag pleitte zijn Finse collega Jyrki Katainen al voor een dergelijke test. Volgens hem kan deze ervoor zorgen dat het vertrouwen in de banken terugkeert en de weg vrijmaken voor herstel in deze sector. Katainen wil algemene regels voor de wijze waarop Europese banken die over de grens opereren, moeten worden getoetst. „Vervolgens moeten alle nationale overheden manieren bedenken hoe om te gaan met de besmette kredieten bij de banken”, stelde hij.

In de Verenigde Staten onderwierp de overheid de negentien grootste banken aan een stress­test. De resultaten worden morgen naar buiten gebracht. Er gaan nu al geruchten dat ongeveer tien van de onderzochte banken extra geld moeten ophalen om hun kapitaalbuffers te verstevigen.

The New York Times meldde woensdagmorgen dat Bank of America, de grootste bank van het land, 33,9 miljard dollar (25,5 miljard euro) staatssteun nodig heeft om financieel stabiel te blijven. De krant stelt dat de regering de Bank of America al van het besluit op de hoogte heeft gesteld. De directie van de onderneming zou menen dat een lager bedrag volstaat om de bank overeind te houden.

Dat Europese toezichthouders overleg voeren over een stress­test, werd dinsdag door een woordvoerder van DNB bevestigd. Volgens hoogleraar economie Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam is een gecoördineerde stresstest onder Europese banken, naar Amerikaans voorbeeld, lastig uit te voeren. De verdeeldheid bij de Europese landen onderling over de wijze waarop dit zou moeten worden georganiseerd, is te groot.

„Het is niet waarschijnlijk dat dit lukt, omdat er dan overeenstemming moet komen tussen 27 landen. Het zou betekenen dat zij het eens zijn over hoe de bancaire crisis moet worden aangepakt. Dat is niet het geval”, aldus Boot.

Volgens Boot kan een stresstest alleen gunstig uitpakken en voor stabiliteit in de financiële sector zorgen als deze goed wordt georganiseerd. „Anders zorgt het alleen voor onzekerheid en kan het zelfs averechts werken”, aldus de hoogleraar. Volgens hem moeten de verschillende landen duidelijk afspreken wat de toets precies inhoudt en wat voor maatregelen ze nemen bij de verschillende uitkomsten.

Beleggers zouden het toejuichen als de banken in Europa aan een toets werden onderworpen, stelde een Amsterdamse handelaar.

Nederlandse banken lieten gisteren weten geregeld zelf stresstests uit te voeren. „Wij hebben de frequentie onlangs opgevoerd en voelen ons comfortabel over de uitkomsten”, stelde een woordvoerder van bank-verzekeraar ING dinsdag. Collega-bank SNS Reaal zegt er ook al aan te werken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer