Nederland herdenkt
Op diverse plaatsen in het land zijn maandag de gevallenen sinds de meidagen van 1940 herdacht.
Op de Grebbeberg in Rhenen woonden vele honderden mensen de dodenherdenking bij. Onder hen waren prof. mr. Pieter van Vollenhoven en zijn zoon prins Pieter-Christiaan. De bijeenkomst op de Grebbeberg stond onder leiding van plaatsvervangend commandant landstrijdkrachten, generaal-majoor Van den Broek.De bijeenkomst op de Grebbeberg stond onder leiding van plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Van den Broek, die ook als eerste een krans legde.Aan de twee minuten stilte gingen gewijde muziek van de regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers vooraf. De Rhenense zangvereniging Eben Haëzer zong ondermeer ”Wat zal de wereld mooi zijn op die dag” en ”De Heer is mijn herder”.
Anita Poolman droeg gedichten en teksten voor, waaronder een aangrijpende tekst over een militair die in stilte zijn laatste ogenblikken op het slagveld beleeft. Humanistisch geestelijk verzorger majoor Takken wees op de saamhorigheid onder mensen die zich inzetten voor de vrijheid, zoals militairen.
Onder de bijzondere genodigden voor de herdenkingsplechtigheid op de Grebbeberg bevond zich ook de achtjarige Myrthe de Rooij uit Rhenen. Zij was speciaal uitgenodigd, omdat zij enthousiast mee wilde doen aan een gedichtenwedstrijd ter gelegenheid van 4 mei, die echter alleen was bedoeld voor middelbare scholieren. Als goedmaker kregen Myrthe en haar ouders een officiële uitnodiging om de plechtigheid mee te maken en deel te nemen aan de stille tocht achter Pieter van Vollenhoven en de andere genodigden.
Op de Waalsdorpervlakte in de duinen bij Wassenaar herdachten duizenden mensen de oorlogsslachtoffers.
De Nederlandse militairen in Afghanistan stonden maandag ook stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, van latere oorlogssituaties en tijdens missies. Op de grote NAVO-basis in Kandahar nam commandeur Jelle Snoeks een parade af. Op Kamp Holland in Uruzgan werden tijdens een appel de namen voorgelezen van de gesneuvelde militairen in deze provincie. Ook op het kleinere Camp Hadrian bij Deh Rawod was er een ceremonie.
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam woonde maandag vier herdenkingen bij, waaronder die van de opvarenden van de koopvaardij en de plechtigheid voor alle gevallenen 1940-1945 op het Rotterdamse Stadhuisplein.
Bij het oorlogsmonument in Opheusden werden maandagavond de doden uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. De 101e Amerikaanse luchtlandingsdivisie en een Belgische brigade leverden een zware slag om het Betuwse dorp te bevrijden. De Amerikanen beschreven de strijd naderhand als het zwaarste gevecht uit de geschiedenis.
In het Zeeuwse Oostkapelle zijn maandagavond bij het Monument voor onze gevallenen de doden herdacht die in de oorlogsjaren vielen. Voorafgaand aan de plechtigheid was er een herdenkingsdienst in de hervormde kerk. In 1944 had de Slag om de Schelde plaats.
In het strijdgewoel bombardeerden de geallieerden onder meer de dijk bij Westkapelle. Het dorp raakte, mede door de daaropvolgende overstroming, grotendeels verwoest. Bijna 160 inwoners vonden daarbij de dood. Oostkapelle en Vrouwenpolder waren de laatste Walcherense dorpen die werden bevrijd.
Putten stond gisteravond in het bijzonder stil bij de dood van meer dan 600 Puttense mannen die in 1944 werden weggevoerd nadat het lokale verzet een aanslag had gepleegd op Duitse officieren.
De Israëlische ambassadeur H. Kney-Tal legde ’s middags bij Nationaal Monument Kamp Vught kransen ter herinnering aan weggevoerde gevangenen.